Monday, Jul. 6, 2020

Supertajfun Rammasun pogodio jug Kine; Slijedećeg tjedna tajfun Matmo prijeti Tajvanu?

Autor:

|

18.07.2014

|

Kategorije:

Supertajfun Rammasun pogodio jug Kine;  Slijedećeg tjedna tajfun Matmo prijeti Tajvanu?

U petak poslijepodne po lokalnom vremenu supertajfun Rammasun je pogodio sjeverne obale kineskog otoka Hainan. Na direktnom putu moćne oluje nalazi se Haikou,  glavni grad provincije Hainan, u kojem živi 2 milijna ljudi.  Rammasun je tijekom četvrtka naglo jačao nad Južnim kineskim morem, i neposredno pred ulazak centra tajfuna na kopno je kategoriziran statusom supertajfuna.

Američki Pacifički centar za uzbunjivanje od tajfuna (JTWC) tim terminom naziva tajfune  s prosječnom brzinom vjetrova od najmanje 240 km/h. Na međunarodnoj skali jakosti tropskih sistema to odgovara gornjem dijelu četvrte kategorije jakosti.  Od strane JTWC-a Rammasun je kategoriziran kao supertajfun s prosječnim vjetrovima od 249 km/h, što je tek malo niže od pete kategorije jakosti.

Kineski meteorološki zavod je priopćio da je Rammasun najjači tajfun koji je pogodio jug Kine od 1973. godine.  Tlak u oku tajfuna se spustio do vrlo niskih 910 hPa.

Sjeverni dio otoka Hainan, kao i susjedni poluotok Leizhou će biti najteže pogođen snažnim vjetrovima, olujnim usporom (podizanjem razine mora) i obilnim kišama. U gradu Haikou je izmjeren udar vjetra od 163 km/h. Već je prije ulaska centra tajfuna na kopno palo i do 250 litara kiše  na krajnjem jugu Kine.

Nakon Hainana Rammasun će još jednom ući na kopno, na granici između Kine i Vijetnama. Vijetnamska meteorološka služba je izdala upozorenje na dolazak snažnog tajfuna.

Do kraja  vikenda će se Rammasun premjestiti dalje u unutrašnjost na sjever Vijetnama i polako slabiti. Pozornost je već usmjerena na novu tropsku oluju formiranu nad zapadnim Pacifikom. Oluja je dobila ime Matmo  i nalazi se na jugoistočnim dijelom Filipinskog mora.  Današnje  prognoze govore da će već u nedjelju Matmo postati tajfun koji će u prvoj polovici slijedećeg tjedna jačati. Na njegovom bi se putu sredinom slijedećeg tjedna mogao naći Tajvan. Tada bi Matmo, prema današnjim projekcijama mogao biti snažan tajfun treće kategorije.

Ipak, kao što pokazuju i primjeri posljednja dva supertajfuna (Neoguri i Rammasun) tajfuni na zapadnom Pacifiku često iznenade u svom intenzitetu. Prisjetimo da se danima prognozirao da će Neoguri udariti na jug Japana kao snažan tajfun, ali je neočekivano pred ulazak na kopno naglo oslabio. Rammasun se  pak, i ispred Filipina i juga Kine naglo intenzivirao.

Satelitska animacija ulaska supertajfuna Rammasun na južni kineski otok Hainan

slika 

Radarska snimka ulaska supertajfuna Rammasun na kineski otok Hainan

 slika

Položaj i prognoza intenziteta i putanje tropske oluje Matmo

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned