Friday, Apr. 3, 2020

Supertajfun Vongfong dosegnuo petu kategoriju jakosti: Najjača oluja na Zemlji u 2014. godini

Autor:

|

08.10.2014

|

Kategorije:

Supertajfun Vongfong dosegnuo petu kategoriju jakosti: Najjača oluja na Zemlji u 2014. godini

Tajfun Vongfong kojeg već nekoliko dana pratimo na zapadnom Pacifiku tijekom utorka  je eksplozivno jačao i postao supertajfun pete, najveće kategorije jakosti po međunarodnoj ljestvici jakosti tropskih ciklona. U razdoblju od 24 sata (zaključno sa utorkom  7.10.2014. 18:00 UTC ) Vongfong je od tajfuna druge kategorije s vjetrovima prosječne brzine od 169 km/h postao supertajfun pete kategorije s prosječnim vjetrovima od čak 290 km/h. Maksimalni udari su tada dosezali 350 km/h.  Iako se očekivalo da će Vongfong i dalje jačati, izvješće od srijede ujutro govori da  prosječna brzina vjetra iznosi 265 km/h, pa je i dalje riječ o supertajfunu pete kategorije (granica je 251 km/h).  Prema izvješću Japanske meteorološke agencije  tlak u središtu tajfuna je 900 mb.

Vongfong je najjača  oluja na Zemlji unazad gotovo godinu dana, odnosno od supertajfuna Haiyan koji je početkom studenog 2013. godine devastirao  središnji dio Filipina. Haiyan je na svom vrhuncu imao prosječne vjetrove od 314 km/h, a to se dogodilo neposredno pred ulazak na obale Filipina.  Naknadna analiza je pokazala da je Haiyan pogodio Filipine s prosječnim vjetrovima od 306 km/h.  Bio je to najsmrtonosniji tajfun koji je pogodio Filipine. Poginulo je 6340 ljudi uz još 1061 osobu koje se smatraju nestalima.

Vongfong  se ipak  nalazi nad otvorenim oceanom, nad istočnim dijelom Filipinskog mora i zasad ne predstavlja prijetnju kopnu.  Status supertjafuna pete kategorije bi, prema aktualnim prognozama trebao zadržati i slijedeća 24 sata, a potom bi, na svom putu prema Japanu trebao postupno slabiti. Tijekom vikenda tajfun će zahvatiti udaljeno južno japansko otočje Ryukyu, vjerojatno kao tajfun treće  kategorije.  Veći dio Japana tajfun bi trebao zahvatiti početkom slijedećeg tjedna. Tada bi to već trebao biti tajfun prve kategorije s vjetrovima od 120 km/h.  Očekuje se i nova obilna kiša. Podsjetimo da je preko većeg dijela  Japana  prije nekoliko dana  proašao tajfun Phanfone.  Ukupno je poginulo 7 osoba.

Prognoza putanje i intenziteta supertajfuna Vongfong (srijeda, 8.10.2014. 09:00 UTC)

slika

Satelitska snimka supertajfuna Vongfong

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned