Tuesday, Jul. 14, 2020

Sutra kraća promjena, a onda val vrućine…

Autor:

|

05.07.2016

|

Kategorije:

Sutra kraća promjena, a onda val vrućine…

Od početka srpnja prati nas uobičajeni ljetni vremenski scenarij; sunčano je uz temperature zraka koje u većini predjela prelaze vrućih 30 Celzijevih stupnjeva u najtoplijem dijelu dana. Za razliku od posljednje dekada lipnja, za sada u srpnju nisu zabilježene velike vrućine s najvišim dnevnim temperaturama iznad 35°C. Temperature mora su u većini predjela bile od 24 do 26°C, na sjevernom Jadranu ponegdje i do 27°C.

U novom tjednu neće biti većih meteoroloških iznenađenja jer će se nastaviti stabilno anticiklonalno vrijeme. Oborina u većini predjela neće biti, osim u srijedu kad su mogući lokalni pljuskovi, u četvrtak će na sjevernom Jadranu puhati jaka bura, a temperature zraka neće se bitno mijenjati sve do kraja tjedna, kada nas očekuje postupno zatopljenje.

JADRAN:

U utorak će biti pretežno sunčano ili vedro. Noću tiho ili uz slab buru, danju će zapuhati slab do umjeren vjetar pretežno zapadnih smjerova, tek ponegdje u među dalmatinskim otocima popodne može biti prolazno pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

Srijeda će u Dalmaciji biti pretežno sunčana ili vedra, tek popodne ponegdje u Zagori postoji manja mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Već od jutra ponegdje postoji mogućnost za lokalne pljuskova s grmljavinom, osobito u riječkom zaleđu. Ujutro će na sjevernom Jadranu zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka, danju će oslabiti i okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Kasno navečer ponovno će zapuhati bura, podno Velebit jaka s olujnim udarima. U Dalmaciji veći dio dana do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne prema otvorenom ponegdje biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

Četvrtak cijelom Jadranu donosi pretežno vedro vrijeme. U noći će posvuda puhati umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Bura će danju brzo slabiti i postupno okretati na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 28 do 33°C.

petak nas očekuje pretežno sunčano ili vedro vrijeme. Tek u zaobalju popodne može biti umjerenog razvoja naoblake, a u zaleđu Rijeke i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati većinom slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

dani vikenda donijet će nam stabilno ljetno vrijeme. Subota će biti pretežno sunčana i suha. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Popodne na moru Dalmacije prolazno može biti pojačanog vjetra zapadnih smjerova. Bit će malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 35°C.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će slab, popodne ponegdje na moru umjeren dnevni vjetar. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama zraka u većini predjela od 31 do 36°C. Prema aktualnim prognostičkim materijalima, još malo toplije vrijeme očekuje nas u prvom dijelu sljedećeg tjedna.

UNUTRAŠNJOST:

Danas pretežno sunčano i još malo toplije vrijeme. Vjetar uglavnom slab južnih smjerova, a najviša dnevna temperatura bi u većini mjesta mogla porasti na 30 Celzijevih stupnjeva. Podsjećamo i da će sunce biti vrlo jako pa izbjegavajte boravak na direktnom suncu bez zaštite, osobito u periodu od 10 do 17 sati.

U srijedu je nešto veća mogućnost za kišu ili pljuskove, osobito u drugom dijelu dana, ali moramo napomenuti da ovo pogoršanje neće svima donijeti kišu, dapače, neka mjesta će ostati potpuno suha. Ali bit će puno ugodnije jer će zapuhati sjeveroistočni vjetar s kojim će stići svježiji zrak. Jutro će biti toplije nego prethodnih dana uz minimalnu temperaturu od 14 do 19°C, a najviša dnevna temperatura većinom između 23 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak će biti dosta sunca. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjevernih smjerova. U jutarnjim satima ponegdje je moguća sumaglica, a danju će uz dosta sunca biti toplo. Jutarnja temperatura od 12 do 17, a najviša dnevna između 23 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Suho i većinom sunčano vrijeme nas očekuje tijekom petka. Uz dosta sunca će biti vrlo toplo pa bi dnevna temperatura mogla narasti do 28 ili 29 Celzijevih stupnjeva. Puhat će slab vjetar. Na suncu će biti opasno pa izbjegavajte duži boravak na suncu između 10 i 17 sati. Treba i smanjiti fizičke napore i povećati unos tekućine. Pravo ljetno vrijeme.

 Subota se čini lijepa uz puno sunca i suho vrijeme. Dosta sunca uz malu mogućnost da se tijekom poslijepodneva ili večeri ponegdje dogodi kraći grmljavinski pljusak, ali za to je šansa veća uglavnom uz granicu s Mađarskom i Slovenijom ili preko granice. Jutro toplo, a danju će temperatura ponovno porasti blizu 30 stupnjeva u hladu. Idealan dan za boravak i planove na otvorenom. Ako ćete dan provesti vani imajte na umu da je sunce vrlo jako.

 Za nedjelju prognostički izračuni najavljuju nastavak sunčanog i vrućeg vremena. Već od jutra toplo i sparno, a danju će biti dosta teško i neugodno jer će temperatura posvuda biti oko ili malo viša od 30 Celzijevih stupnjeva. Slične vremenske prilike čekaju nas i u ponedjeljak, čak bi moglo biti još malo toplije.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov