Wednesday, Sep. 18, 2019

Svjetski dan snijega

Autor:

|

21.01.2018

|

Kategorije:

Svjetski dan snijega

Od 2012. godine, svake treće nedjelje u mjesecu siječnju se obilježava Svjetski dan snijega.  Tako se ove nedjelje, 21. siječnja 2018. godine  Svjetski dan snijega obilježava širom svijeta po sedmi puta, u organizaciji Međunarodne skijaške federacije (FIS), u sklopu kampanje „Dovedite djecu na snijeg“.

Predsjednik FIS-a Gian Franco Kasper je napomenuo: “Dirljivo je vidjeti toliko raznih dionika iz mnogo država okupljene zajedno sa zajedničkim ciljem: da djeca istraže, uživaju i osjete snijeg”.

Prema obavijesti na službenoj web stranici Svjetskog dana snijega u 46 država svijeta danas se održava 523 događaja čiji je cilj  i popularizacija zimskih sportova kod djece i omladine. U četiri države (Austriji, Poljskoj, Litvi i Kini) Dan snijega se obilježava kao nacionalni (državni) događaj. Tako se širom Poljske organizira 50 besplatnih  škola skijanja i snowboardinga.

Osim na brojnim skijalištima Svjetski dan snijega se nizom aktivnosti obilježava i u 11 svjetskih metropola:  Pekingu, Štokholmu, Varšavi, Vilniusu, Dresdenu, Johannesbergu,  Riyadhu, Talinnu, Minsku, Sofiji  i Almati.

Nizom aktivnosti za djecu na Sljemenu je Svjetski  dan snijega obilježen u organizaciji Ski kluba Zagreb.

A snijega kod nas ima samo u gorskim krajevima i to (osim Zavižana) u skromnim količinama. U nedjeljno jutro je u Ogulinu izmjereno 9 cm snijega, na Sljemenu 8 cm,  Plitvicama 5 cm, u Pargu 4 cm,  Gospiću 2, a u Otočcu 1 cm.

Fronta koja se u noći na nedjelju i tijekom nedjelje brzo premještala preko naših krajeva novi je snijeg donijela samo Zavižanu. U nedjelju ujutro je izmjereno 106 cm (9 cm više od mjerenja u subotu ujutro), a navečer (u 19 sati) izmjereno je 110 cm.  Od petka ujutro se na Zavižanu visina snježnog pokrivača povećala za 26 cm.

Komentari

Share This Article

Related News

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine
Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

O Autoru

Ned