Monday, Jul. 6, 2020

Svjetski dan snijega

Autor:

|

21.01.2018

|

Kategorije:

Svjetski dan snijega

Od 2012. godine, svake treće nedjelje u mjesecu siječnju se obilježava Svjetski dan snijega.  Tako se ove nedjelje, 21. siječnja 2018. godine  Svjetski dan snijega obilježava širom svijeta po sedmi puta, u organizaciji Međunarodne skijaške federacije (FIS), u sklopu kampanje „Dovedite djecu na snijeg“.

Predsjednik FIS-a Gian Franco Kasper je napomenuo: “Dirljivo je vidjeti toliko raznih dionika iz mnogo država okupljene zajedno sa zajedničkim ciljem: da djeca istraže, uživaju i osjete snijeg”.

Prema obavijesti na službenoj web stranici Svjetskog dana snijega u 46 država svijeta danas se održava 523 događaja čiji je cilj  i popularizacija zimskih sportova kod djece i omladine. U četiri države (Austriji, Poljskoj, Litvi i Kini) Dan snijega se obilježava kao nacionalni (državni) događaj. Tako se širom Poljske organizira 50 besplatnih  škola skijanja i snowboardinga.

Osim na brojnim skijalištima Svjetski dan snijega se nizom aktivnosti obilježava i u 11 svjetskih metropola:  Pekingu, Štokholmu, Varšavi, Vilniusu, Dresdenu, Johannesbergu,  Riyadhu, Talinnu, Minsku, Sofiji  i Almati.

Nizom aktivnosti za djecu na Sljemenu je Svjetski  dan snijega obilježen u organizaciji Ski kluba Zagreb.

A snijega kod nas ima samo u gorskim krajevima i to (osim Zavižana) u skromnim količinama. U nedjeljno jutro je u Ogulinu izmjereno 9 cm snijega, na Sljemenu 8 cm,  Plitvicama 5 cm, u Pargu 4 cm,  Gospiću 2, a u Otočcu 1 cm.

Fronta koja se u noći na nedjelju i tijekom nedjelje brzo premještala preko naših krajeva novi je snijeg donijela samo Zavižanu. U nedjelju ujutro je izmjereno 106 cm (9 cm više od mjerenja u subotu ujutro), a navečer (u 19 sati) izmjereno je 110 cm.  Od petka ujutro se na Zavižanu visina snježnog pokrivača povećala za 26 cm.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned