Friday, Jun. 5, 2020

Svjetski rekord za najvišu minimalnu noćnu temperaturu: 44.2°C

Autor:

|

26.06.2017

|

Kategorije:

Svjetski rekord za najvišu minimalnu noćnu temperaturu: 44.2°C

U omanskom gradu Khasab koji se nalazi na obali Perzijskog zaljeva, 17. lipnja 2017. godine  temperatura se nije spustila ispod 44.2°C. To je novi svjetski rekord za najvišu minimalnu temperaturu zraka.  Stari je rekord iznosio 41.9°C, a toliko je na istoj lokaciji iznosila minimalna temperatura 27. lipnja 2011. godine.  Ovako visoka minimalna noćna i jutarnja temperatura je posljedica snažnog fenskog  efekta,  odnosno zagrijavanja zraka  spuštanjem niz planine kojima je Khasab okružen.

Khasab je grad s toplom pustinjskom klimom. U lipnju je prosječna vrijednost minimalne dnevne temperature  30°C, a u srpnju i kolovozu 31°C.  Prosječna vrijednosti najviše dnevne temperature u lipnju je 39.2°C, u srpnju 39.8°C

Uz ovaj temperaturni rekord, kraj svibnja i veći dio lipnja je na Bliskom Istoku i jugozapadnoj Aziji donio i rekordnu vrućinu. U periodu između 28. svibnja i 16. lipnja 2017. u tri su države izmjereni ili izjednačeni  apsolutni temperaturni rekordi. U Pakistanu je apsolutni temperaturni rekord izjednačen 28. svibnja 2017. U mjestu Turbatu je izmjerena temperatura od 53.5°C. To je ujedno i najviša temperatura ikad  izmjerena na Zemlji u mjesecu svibnju.  U Omanu je u zadnja dva dana svibnja, na dvije lokacije izmjerena temperatura od 50.8°C, čime je izjednačen apsolutni temperaturni rekord za tu državu. Novi apsolutni temperaturni rekord je 16. lipnja 2017. godine postavljen i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U mjestu Mezaira je izmjerena temperatura od 51.5°C. Zanimljivo je da je nekoliko  mjeseci ranije u toj državi  postavljen i temperaturni rekord za najnižu temperaturu u povijesti mjerenja. U mjestu Jabel Jais temperatura se spustila na -5.4°C.

Podaci u članku su preuzeti s portala wunderground.com.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned