Monday, Jul. 6, 2020

Tajfun Chan-hom pogodio istok Kine; Tajfun Nangka se približava Japanu

Autor:

|

11.07.2015

|

Kategorije:

Tajfun Chan-hom pogodio istok Kine; Tajfun Nangka se približava Japanu

Tajfun Chan-home je u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu  pogodio kineski grad Zhoushan koji se nalazi oko 130 kilometara južnije od Šangaja. U trenutku ulaska centra na kopno Chan-hom je bio tajfun druge kategorije s vjetrovima prosječne maksimalne brzine od 160 km/h.  Riječ je o najjačem tajfunu koji j pogodio područje u razmaku od 160 km od najvećeg kineskog grada Šangaja u zadnjih 35 godina. Centar tajfuna je samo okrznuo kopno, tako da se Šangaj našao na njegovoj slabijoj strani. Time grad nisu pogodili najjači vjetrovi. U 23-milijunskoj metropoli vjetrovi su puhali prosječnom brzinom od 64 km/h, s udarima do 90 km/h.  Ispred tajfuna je evakuirano gotovo milijun ljudi. Još nema izvještaja o štetama koje je prouzročio tajfun.

Chan-hom se nakon Kine uz postupno slabljenje  uputio prema korejskom poluotoku. Očekuje se da će ući na kopno Sjeverne Koreje kao tropska oluja s prosječnim vjetrovima od 80 d0 95 km/h.

Radarska animacija dolaska tajfuna Chan-hom do obala istočne Kine

slika

 Uz Chan-hom već  tjedan dana nad zapadnim Pacifikom pratimo i tajfun nangka. On je prije nekoliko dana nad otvorenim oceanom kratkotrajno dosegnuo i status supertajfuna četvrte kategorije s vjetrovima od 241 km/h.  Prema zadnjem izvješću Nangka je tajfun druge kategorije i izvjesno da će oko slijedećeg petka doći do Japana.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Nangka (11.7.2015)

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned