Thursday, Jul. 2, 2020

Tajfun Goni na Filipinima usmrtio 14 ljudi; Jača na putu prema Japanu

Autor:

|

23.08.2015

|

Kategorije:

Tajfun Goni na Filipinima usmrtio 14 ljudi; Jača na putu prema Japanu

Jedan od dva „tajfuna blizanaca“  koje pratimo nad zapadnim Pacifikom nakon što je poharao sjever Filipina, jača na putu prema Japanu. Riječ je o tajfunu Goni koji  je na sjeveru Filipina usmrtio najmanje 14 osoba, a još tri se smatraju nestalima. Većina njih je izgubila život u odronima koje su pokrenule obilne  kiše.  U gradu Baguio na sjeveru Filipina je u tri dana palo 711 litara kiše na kvadratni metar.  Tajfun Goni nije direktno pogodio kopno Filipina, nego je ispred sjeveroistočnih obala napravio zaokret od gotovo 90°, te se paralelno uz obale Tajvana uputio prema Japanu. Tajfun je ipak bio dovoljno udaljen od Tajvana, pa tamo nije bilo većih problema.

Tijekom nedjelje tajfun je naglo ojačao i snagom treće kategorije je pogodio južno  japansko Ryukyu otočje.  Na direktnom udaru snažnog tajfuna našao se otok Ishigakijima na kojem su puna četiri sata puhali vjetrovi prosječne brzine od 172 km/h.  Izmjeren je i maksimalni udar vjetra od 256 km/h. To je po podacima Japanske meteorološke agencije rekordna brzina vjetra na tom otoku u povijesti mjerenja, a maksimalna brzina vjetra se mjeri  od 1941. godine.

Prvo izvješće od ponedjeljka po lokalnom vremenu govori da je tajfun  još ojačao i ponovno je dosegnuo status tajfuna četvrte kategorije. Prosječna brzina vjetrova iznosi 210 km/h. Goni se kreće prema sjeveru, te se očekuje da bi od ponedjeljka na utorak  mogao pogoditi ili proći vrlo blizu  otoka Kyushu, najjužnijeg  od četiri glavna japanska otoka.  Među gradovima koji bi mogli osjetiti punu snagu tajfuna je i Nagasaki.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Goni (23.8.2015. 18:00 GMT)

 slika

Satelitska  i radarska snimka tajfuna Goni

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned