Sunday, Jul. 12, 2020

Tajfun Hagupit pogodio Filipine

Autor:

|

06.12.2014

|

Kategorije:

Tajfun Hagupit pogodio Filipine

Tajfun Hagupit je u subotu navečer po lokalnom vremenu pogodio istok Filipina. Centar tajfuna je ušao na kopno u blizini grada Dolores, na istočnim obalama filipinskog otoka Samar.  U trenutku dolaska na kopno Hagupit (filipinski meteorolozi su tajfun nazvali Ruby) je bio tajfun treće kategorije jakosti s konstantnim  vjetrovima od 200 km/h i najnižim tlakom od 935 hPa.  Proteklih dana, dok se približavao Filipinima Hagupit je bio supertajfun pete kategorije jakosti, ali je prije dolaska do kopna ipak oslabio.

Prve vijesti govore o šteti zbog vjetra i prekidu opskrbe električnom energijom.

Filipinska meteorološka agencija prognozira da će se tajfun  sporo kretati preko Filipina te bi tek u utorak trebao napusti tu otočnu zemlju.  Središnji dio Filipina očekuju velike količine kiše u slijedeća tri dana.  Očekuje se na velikom, gusto naseljenom  području  uključujući i 20 milijunsku Manilu,  od 250 do 380 litara kiše po kvadratnom metru. Planinska područja  mogla bi primiti i više od 600 litara kiše.  Već je u samo jednom satu na sjeveru otoka Samar palo 45 litara kiše.

U proteklih nekoliko dana oko  milijun  ljudi je evakuirano  u skloništa prije dolaska opasnog tajfuna, što je prema UN-u jedna od najvećih mirnodopskih evakuacija u povijesti, prenosi Reuters.

Satelitska snimka tajfuna Hagupit dok se približava Filipinima

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned