Thursday, Jul. 9, 2020

Tajfun Halong nadomak Japana

Autor:

|

08.08.2014

|

Kategorije:

Tajfun Halong  nadomak Japana

Na zapadnom Pacifiku već 11 dana pratimo i  tajfun Halong. Nakon što je 29. srpnja nad područjem Mikronezije formirana tropska oluja Halong,  početkom kolovoza  oluja je brzo jačala i 2. kolovoza je dosegnula status supertajfuna pete kategorije, prvog takvog tropskog sistema na sjevernoj hemisferi u 2014. godini. Tada se opasan supertajfun nalazio daleko od kopna nad istočnim dijelom Filipinskog mora. U proteklih tjedan dana Halong je polako slabio te se danas sasvim približio  jugu i zapadu  Japana.   Riječ je o tajfunu prve kategorije koji bi u subotu po lokalnom vremenu trebao direktno pogoditi otok Shikoku. Prognozira se da će tada Halong i dalje biti tajfun prve kategorije s prosječnim vjetrovima od 130 km/h.

Osim jakih vjetrova veliku prijetnju predstavlja i obilna kiša koja se očekuje od tajfuna koji se sporo kreće.  Japanska meteorološka služba (JMA) je izdala upozorenje za cijeli zapadni Japan, najviše zbog opasnosti od poplava i odrona. Naime, Halong će pogoditi dio Japana  na kojemu su već od početka kolovoza, od tropske oluje Nakri, pale vrlo velike, na nekim lokacijama i ekstremne tj. rekordne količine kiše.  U poplavama i odronima na tom području je od početka kolovoza već poginulo najmanje 5 osoba.

Na meteorološkoj postaji Shigeto u planinskom području grada Kami u prvih je 6 dana kolovoza palo 1388.5 mm kiše. To je više kiše od dosad rekordne mjesečne količine na toj postaji, a ona iznosi 1388.0 mm , izmjereno u rujnu 1998. godine.  Meteorološki se podaci vode od 1976. godine.

Na  otocima Honshu i Shiokoku, na zapadu Japana je od početka  mjeseca već  palo od 250 do 500 mm kiše, a tijekom vikenda bi tajfun Halong trebao na širem području donijeti još od 150 do 250 mm kiše, a lokalno su izgledne i puno veće količine.

Do kraja nedjelje Halong bi trebao napustiti Japan, te će se preko Japanskog mora uputiti na krajnji istok Rusije.

Položaj i prognoza intenziteta i putanje tajfuna Halong (petak, 8.8.2014)

slika 

Satelitska snimka tajfuna Halong

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned