Thursday, Jul. 9, 2020

Tajfun Halong pogodio Japan: Najmanje 6 poginulih

Autor:

|

10.08.2014

|

Kategorije:

Tajfun Halong pogodio Japan: Najmanje 6 poginulih

Nakon  trinaest dana putovanja zapadnim Pacifikom, tajfun Halong je u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu  stigao do obala japanskog otoka Shikoku u blizini grada Aki.  Neposredno pred ulazak na kopno prosječna brzina vjetrova je pala malo ispod granice za tajfun prve kategorije (119 km/h)  i iznosila je 112 km/h.  Zanimljivo je da se u nedjelju navečer dogodio i drugi  ulazak na kopno, nakon prelaska centra oluje preko tzv.  Kopnenog mora  Seto koje povezuje Tihi ocean i Japansko more. Drugi ulazak na kopno se dogodio kod grada Ako.  Centar oluje je nakon prelaska preko najvećeg japanskog otoka Honshu ušao u Japansko more te se kreće k  najistočnijim obalama Rusije.

Vlasti su naredile evakuaciju više od 1,6 milijuna ljudi.  Tajfun je prouzročio i velike probleme u prometu.  Otkazano je na stotine avionskih letova.

Prve vijesti iz japana govore da je poginulo najmanje 6 ljudi, a desetine njih su ozlijeđene.

Osim jakih vjetrova, Halong donosi i vrlo velike, nerijetko i ekstremne količine kiše.  U gradu Umaji (prefektura Kochi)  već je palo više od 1000 litara kiše. Tijekom nedjelje ujutro izmjereno je 80.5 mm kiše u jednom satu.

U subotu  je ekstremna  kiša pala u prefekturi Mie. U mjestu Hakusan je tijekom palo 431 mm kiše, čime je postavljen novi rekord u količini kiše u 24 sata. U mjestu Sukomo je tijekom subote palo 327.5 mm kiše, što je također novi dnevni rekord u znanoj povijesti, a podaci se vode od 1943. godine.

Naslovna slika: Putanja tajfuna Halon zapadnim Pacifikom (29.7.-10.8.2014.)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned