Monday, Jul. 13, 2020

Tajfun Koppu „zapeo“ nad Filipinima

Autor:

|

18.10.2015

|

Kategorije:

Tajfun Koppu „zapeo“ nad Filipinima

Nakon što je u prvom satu nedjelje 18. listopada s vjetrovima od 240 km/h pogodio istočne obale filipinskog otoka Luzon, supertajfun Koppu je oslabio i postao tajfun druge  kategorije jakosti. Područje koje su pogodili najjači vjetrovi je slabo naseljeno. Prve vijesti govore o dvije poginule osobe uz nekoliko njih koje se smatraju nestalima. Tajfun je počinio veliku štetu. Filipinske vlasti su objavile da je u nedjelju poslijepodne najmanje 9 milijuna ljudi (oko 10% ukupnog stanovništva Filipina) bilo bez električne energije.

Međutim, čini se da najgore tek dolazi.  Nad istočnom Azijom se nalazi snažna i prostrana anticiklona koja je „zaustavila“ kretanje tajfuna tako da će se on još nekoliko dana zadržavati nad sjeverom Filipina.  Nakon što je prešao Luzon centar tajfuna se nalazi ispred njegove zapadne obale i ostat će gotovo stacionaran.

U gradu Baguio na zapadu Luzona je do nedjelje navečer već palo 200 litara kiše, a prognozira se još najmanje 250 litara.  Meteorolozi i dalje očekuju ekstremne količine kiše na sjeveru Filipina. Na većem dijelu najvećeg filipinskog otoka Luzona će pasti najmanje od 300 do 600 litara kiše, a  lokalno se prognozira i od  1000 do 1250 litara kiše u slijedećih nekoliko dana. Tako velike količine kiše će prouzročiti poplave i odrone. Ukoliko se te prognoze ostvare vjerojatno je da će tajfun Koppu postati jedna od najskupljih prirodnih katastrofa na Filipinima u znanoj povijesti.

Posljedice udara tajfuna Koppu – video: James Reynolds @EarthUncutTV

Prognoza putanje i intenziteta tajfuna Koppu

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned