Tuesday, Aug. 11, 2020

Tajfun Neoguri ipak slabi na putu prema Japanu

Autor:

|

07.07.2014

|

Kategorije:

Tajfun Neoguri ipak  slabi na putu prema Japanu

Koliko je za meteorologe teško prognozirati intenzitet tropskih sistema govori i primjer tajfuna neoguri kojeg ovih  dana pratimo na zapadnom Pacifiku.  Tijekom vikenda, dok se nalazio nad Filipinskim morem Neoguri je brzo  dosegnuo status supertajfuna četvrte kategorije s vjetrovima prosječne  brzine od 240 km/h. Tijekom ponedjeljka 7. srpnja Neoguri je još malo ojačao i maksimalna prosječna brzina vjetra je iznosila 250 km/h, što je tek malo ispod najviše pete kategorije.

Prethodnih dana prognoze  su najavljivale  daljnje jačanje supertajfuna, te je on tijekom utorka trebao snagom pete kategorije s vjetrovima prosječne brzine od 260 km/h prijeći preko južnog japanskog otočja Ryukju te nastaviti put prema jugu Japana. Ipak, posljednje vijesti su za Japan malo povoljnije.

Izvješće Centra za uzbunjivanje od tajfuna (21 h po UTC vremenu) govori da je Neoguri oslabio i klasificiran je kao tajfun treće kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 203 km/h. Uzrok slabljenju tajfuna je veća količina suhog zraka koja je ušla u njegovu cirkulaciju.

Iako se očekuje daljnje slabljenje tajfuna i dalje je to snažan i velik tajfun koji može počiniti puno štete. Prognoza putanje je već danima konstantna i Neoguri bi sredinom tjedna trebao ući na kopno otoka Kyushu (u blizini grada Nagasaki). Tada bi Neoguri, ako se ostvare trenutne prognoze, trebao biti tajfun prve kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 130 km/h. Tajfun će i dalje slabiti (mjereno brzinom vjetra) dok bude prelazio preko Japana, ali će njegov utjecaj najviše u vidu obilne kiše osjetiti veći dio zemlje.

Na jugu Japana, uključujući i područje Nagasakija, kojeg bi tajfun oko srijede trebao direktno pogoditi već je proteklih dana pala vrlo obilna kiša. U srpnju je dosad već palo oko 300 mm kiše, što je više od mjesečnog prosjeka. Nova obilna kiša koju donosi tajfun može odvesti do velikih problema s poplavama i odronima.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta super tajfuna Neoguri

slika 

Satelitske snimke supertajfuna Neoguri

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned