Wednesday, Jun. 3, 2020

Tajfun Noul jača na putu prema Filipinima

Autor:

|

06.05.2015

|

Kategorije:

Tajfun Noul jača na putu prema Filipinima

Nakon jednomjesečnog zatišja početak svibnja je donio novi tajfun nad zapadnim Pacifikom.  Tropska oluja nazvana Noul formirala se početkom tjedna nad Mikronezijom i brzo je ojačala i postala tajfun prve kategorije (ekvivalent uraganu nad Atlantikom i istočnim Pacifikom). Tijekom utorka Noul je prešao preko pacifičkog otoka Yap donijevši 250 litara kiše uz uraganske vjetrove.

Tajfun se kreće prema sjeveru Filipina, čijim bi se obalama trebao približiti tijekom vikenda.  Prognozira se i daljnje jačanje tajfuna pa bi on ispred Filipina trebao postati opasan tajfun četvrte kategorije jakosti. Prosječna brzina najjačih vjetrova bi prema današnjim prognozama mogla dosegnuti i 230 km/h. Tajfun bi krajem vikenda trebao pogoditi  sjevera Filipina. Riječ je o planinskom području, pa su vrlo izgledne obilne kiše uz jake vjetrove.

Danas je formirana i nova tropska depresija znatno istočnije od Noula. I ta će oluja jačati i postati tajfun do kraja  ovog i početkom slijedećeg tjedna.

Zapadni Pacifik je najaktivnije tropsko područje na svijetu. U prosječnoj godini se formira trećina svih svjetskih tropskih sistema.  Prosječno se godišnje formira 25 tropskih oluja, od kojih njih 15-16 postanu tajfuni, najmanje prve kategorije.  Noul je već šesta ovogodišnja tropska oluja imenovana nad zapadnim Pacifikom, te četvrti tajfun. Na prijelazu iz ožujka u travanj je supertajfun pete kategorije  Maysak devastirao dijelove Mikronezije.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Noul

slika 

Satelitska snimka

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned