Saturday, Nov. 28, 2020

Tajfun Phanfone napustio Japan, slijedi ga Vongfong

Autor:

|

06.10.2014

|

Kategorije:

Tajfun Phanfone napustio Japan, slijedi ga Vongfong

Tajfun Phanfone je u jutarnjim satima ponedjeljka po lokalnom vremenu pogodio obale najvećeg japanskog otoka Honshu, oko 200 kilometara jugozapadno od Tokija. U trenutku ulaska na kopno Phanfone je imao status tajfuna prve kategorije s prosječnim vjetrovima od 129 km/h. Nekoliko sati kasnije centar tajfuna je prošao i preko Tokija sa prosječnim vjetrovima od 85 km/h, a maksimalni udari su dosezali 113 km/h.

Tajfun je većem dijelu istočnog Japana donio obilnu kišu. Na velikom je području palo od 100 do 200 mm, lokalno i preko 300 mm. U Tokiju je prema podacima Japanske meteorološke agencije (JMA) palo 272 mm kiše. Za usporedbu prosječna količina kiše za cijeli listopad je 198 mm.  Najviše kiše je palo u gradu Owase, čak 414 mm.  Impresivan je i podatak o 80 mm kiše koja je u jednom satu pala u gradu Kaigana.  Time je izjednačen rekord za količinu kiše koja je pala u jednom satu u tom gradu. Istz toliko je palo i 20.7.1996. godine.

Uz obilnu kišu,  tajfun je donio i snažne vjetrove.  Uz istočnu obalu Japana, malo južnije od Tokija  je izmjeren  udar vjetra od 160  km/h. Maksimalni udar vjetra koji je donio tajfun, prema podacima JMA iznosi 163 km/h.  Tisuće ljudi je ostalo bez struje zbog srušenih dalekovoda.

Na otoku Okinawi život je izgubio američki vojnik čije je tijelo izvućeno iz uzburkanog mora, dok se dvoje vojnika smatra nestalima.  U odronu u okolici Yokohame su nestale dvije osobe, a nestao je i student koji je surfao na moru južnije od Tokija.

Tajfun Phanfone je do kraja ponedjeljka napustio Japan i postao izvantropska oluja nad sjevernim Pacifikom.

I dok je jedan tajfun napustio Japan, na putu  je  već novi. Nakon što je prešao preko Marijanskih otoka tajfun Vongfong nastavlja svoj put zapadnim Pacifikom uz daljnje jačanje. Danas je  to tajfun druge kategorije s prosječnim vjetrovima od 170 km/h. Prognozira se daljnje jačanje pa bi tijekom srijede Vongfong trebao dosegnuti status supertajfuna s prosječnim vjetrovima od 240 km/h. Tada će se nalaziti još na sigurnoj udaljenosti od kopna, odnosno od najjužnijih japanskih otoka.  Potom bi se prema kraju tjedna tajfun Vongfong  trebao uputiti prema Japanu, stazom sličnom  kao i Phanfone. Povoljna je vijest da bi  s približavanjem Japanu tajfun trebao postupno slabiti.

Prognoza putanje i intenziteta tajfuna Vongfong (ponedjeljak, 6.10.2014.)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned