Tuesday, Aug. 11, 2020

Tajfun Rammasun (kategorija 3) pogodio Filipine

Autor:

|

15.07.2014

|

Kategorije:

Tajfun Rammasun (kategorija 3) pogodio Filipine

U utorak poslijepodne po lokalnom vremenu  jugoistočni dio najvećeg filipinskog otoka Luzona pogodio je snažan tajfun treće kategorije imena Rammasun (filipinski meteorolozi su tajfun nazvali Glenda).

Riječ je o prvom tajfunu koji je pogodio Filipine od studenog 2013. kada je razorni supertajfun pete kategorije, Haiyan usmrtio 7300 ljudi. Oko tajfuna Rammasun je pogodilo Filipine tek malo sjevernije od otoka Samar kojeg je pogodio Haiyan. Na mjestu udara Haiyana danas je stalna brzina vjetrova iznosila 64 km/h.

Rammasun je prilikom ulaska na kopno donio maksimalne vjetrove prosječne brzine 201 km/h.  Neposredno prije ulaska na kopno, Rammasun je naglo ojačao. Prema izvještaju Japanske meteorološke agencije (JMA) prilikom ulaska na kopno tlak u središtu tajfuna je iznosio 945 mb. Američki Pacifički centar za uzbunjivanje od tajfuna (JTWC) i nakon ulaska na kopno Ramassun kategorizira kao tajfun treće kategorije s prosječnom brzinom maksimalnih vjetrova od  201 km/h. Satelitske snimke nakom ulaska na kopno  ipak pokazuju da je tajfun malo oslabio.  Osim snažnih vjetrova Rammasun većem dijelu najvećeg filipinskog otoka Luzon donosi vrlo obilnu kišu, a već je palo i do 250  litara kiše. Tajfun će direktno prijeći i preko 12 milijunske Manile, iz koje već ima vijesti o poplavama.

Prve vijesti govore o velikim štetama koje je prouzročio tajfun. Vrlo je vjerojatno da će šteta od tajfuna Rammasun biti među najvećim filipinskim prirodnim katastrofama.  Početkom slijedećeg tjedna novi tajfun bi mogao pogoditi Filipine.

Nakon prelaska Filipina očekuje se ponovno jačanje tajfuna nad Južnim kineskim morem.  U noći od petka na subotu tajfun bi trebao pogoditi jug Kine, najvjerojatnije otok Hainan. Prema prognozi JTWC-a tada bi Rammasun trebao biti snažan tajfun četvrte kategorije s prosječnim vjetrovima od 220 km/h.

 Satelitska slika i animacija ulaska tajfuna Rammasun na Filipine

slika

slika 

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Rammasun

slika

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned