Thursday, Jul. 9, 2020

Tajfun Rammasun na Filipinima usmrtio najmanje 20 ljudi, kreće prema jugu Kine

Autor:

|

16.07.2014

|

Kategorije:

Tajfun Rammasun na Filipinima usmrtio najmanje 20 ljudi, kreće prema jugu Kine

Tajfun Rammasun je u noći od utorka na srijedu prešao preko središnjeg dijela Filipina. Na putu od istočne do zapadne obale usmrtio je, prema posljednjim vijestima najmanje 20 ljudi. U ranim jutarnjim satima srijede, centar (oko)  tajfuna je prošao oko 65 kilometara južnije od 12-milijunske filipinske metropole Manile. U tom je trenutku Rammasun bio kategoriziran kao tajfun druge kategorije s prosječnim vjetrovima od 169 km/h, pa je to jedan od najjačih tajfuna koji je u znanoj povijesti pogodio Manilu.

Ipak, na sreću u samoj Manili je zabilježena samo materijalna šteta i nekoliko ozlijeđenih. Vladini uredi, burza i škole su tijekom srijede u Manili bili zatvoreni. Veći dio grada je oko pola dana bio i bez struje.  Na međunarodnom aerodromu je snažan vjetar oštetio krilo Boeinga 777, a oštećen je još jedan zrakoplov.  Ozlijeđenih nije bilo jer su u tom trenutku zrakoplovi bili prazni.

Nakon prelaska Filipina Rammasun je oslabio na prvu kategoriju jakosti i preko Južnog kineskog mora se kreće prema jugu Kine.  U odnosu na ranije prognoze kada se očekivalo da će tajfun prilikom dolaska do juga Kine opet dosegnuti treću kategoriju jakosti, posljednja  prognoza predviđa da bi tajfun kineski otom Hainan pogodio snagom prve kategorije, nakon kratkotrajnog  jačanja na drugu kategoriju. Ipak, podsjetimo da su prognoze intenziteta tropskih sistema često vrlo nepouzdane. Upravo je Rammasun neposredno ispred Filipina naglo ojačao  na treću kategoriju. Suprotno tome, tajfun Neoguri je prije tjedan dana neočekivano oslabio prije ulaska na jug Japana.

Udar tajfuna Rammasun na istok Filipina

 

Satelitska snimka tajfuna Rammasun nakon što je napustio Filipine

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned