Thursday, Jul. 16, 2020

Tajfun Rammasun naglo jača na putu prema jugu Kine

Autor:

|

17.07.2014

|

Kategorije:

Tajfun Rammasun naglo jača na putu prema jugu Kine

Broj žrtava tajfuna Rammasun koji je u noći od utorka na srijedu i tijekom srijede prešao preko središnjeg dijela Filipina je, po večerašnjim vijestima porastao na 40.  Tajfun je u utorak poslijepodne pogodio istok Filipina i tada je bio tajfun treće kategorije s vjetrovima prosječne maksimalne brzine od 201 km/h.

Nakon što je prešao Filipine tajfun je ušao nad Južno kinesko more i oslabio na prvu kategoriju jakosti.  I dok se u srijedu prognoziralo da će do  juga Kine stići tijekom petka kao tajfun prve ili druge kategorije jakosti, danas se stanje naglo promijenilo. Tijekom dana je Rammasun naglo ojačao i postao snažan tajfun četvrte kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 222 km/h.  U slijedećih 12 sati, dok se bude približavao južnom kineskom otoku Hainan (na kojemu živi oko 9 milijuna ljudi), tajfun bi trebao još ojačati. Ako se ta prognoza ostvari  centar tajfuna Rammasun će proći uz sjevernu obalu Hainana i s vjetrovima prosječne brzine od 240 km/h,  a najjači udari će iznositi i do 295 km/h.  Kineska meteorološka služba je izdala upozorenje na dolazak opasnog tajfuna za područje krajnjeg juga Kine na kojem živi oko 150 milijuna ljudi. Kineski meteorolozi predviđaju da bi na krajnjem jugu Kine u slijedeća dva dana moglo pasti i više od 500 litara kiše po kvadratnome metru. Uz očekivane vrlo snažne vjetrove, poplave i podizanje razine mora velika su opasnost za to gusto naseljeno područje.

Treći i konačni ulazak tajfuna na kopno će se dogoditi na granici Kine i Vijetnama u noći od petka na subotu.

 

Danas je na zapadnom Pacifiku  već formirana nova tropska oluja. Nalazi se nad istočnim dijelom Filipinskog mora, a prve projekcije govore da će se uputiti prema sjeverozapadu tako da bi Filipini ostali pošteđeni. Već u nedjelju bi oluja postala i tajfun, a početkom slijedećeg tjedna bi se tajfun u jačanju trebao premještati između Tajvana i južnih japanskih otoka.

 Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Rammasun

slika

Satelitska animacija tajfuna Rammasun nad Južnim kineskim morem

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned