Friday, Jul. 10, 2020

Tajfun Rammasun se približava Filipinima

Autor:

|

14.07.2014

|

Kategorije:

Tajfun Rammasun se približava Filipinima

Na zapadnom Pacifiku se već nekoliko dana nalazi novi tropski sistem. Još je u četvrtak 10. srpnja 2014. na području Mikronezije formirana tropska depresija koja je ubrzo postala tropska oluja nazvana Rammasun. Nakon prolaska preko otoka Guam oluja se nastavila brzo kretati prema zapadu. Danas je Rammasun postao tajfun prve kategorije (prosječna maksimalna brzina vjetra je 120 km/h).

U slijedeća 24 sata se očekuje da če tajfun još malo ojačati dok se bude približavao istočnim obalama Filipina gdje se očekuje tijekom utorka.  Današnje prognoze govore da bi prilikom ulaska na obale Filipina Rammasun bio tajfun prve kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine od 148 km/h, dok najjači udari mogu dosezati i 170 km/h. Osim snažnih vjetrova središnje i sjeverne dijelove Filipina očekuju i vrlo obilne kiše te opasnost od poplava i odrona.  Prema današnjim projekcijama na direktnom putu tajfuna bi se trebala naći i Manila, glavni grad Filipina.

Sredinom tjedna tajfun će oslabiti nakon prelaska preko Filipina, ali se u drugom dijelu tjedna očekuje njegovo ponovno jačanje nad Južnim Kineskim morem. Krajem tjedna tajfun bi trebao pogoditi krajnji jug Kine

Rammasun je međunarodno ime tajfuna, a znači Bog grmljavine u tajlandskoj mitologiji. Filipinska meteorološka agencija (PAGASA) koristi vlastiti sustav imena za tropske oluje i tajfune koji pogađaju Filipine i tajfunu su dali ime Glenda.

 Položaj i prognoza putanje i intenziteta tajfuna Rammasun

slika 

Satelitska snimka tajfuna Rammasun

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned