Thursday, Jul. 9, 2020

Tajfun Rammasun uzeo najmanje 108 života

Autor:

|

20.07.2014

|

Kategorije:

Tajfun Rammasun uzeo najmanje 108 života

Bivši super tajfun Rammasun se ovog vikenda premješta duž južne Kine i susjednog sjevernog Vijetnama. Iako je opasnost od jakog vjetra prošla, jer je bivši tajfun postao tropska kišna oluja, navedenom području donosi obilnu kišu, pa je velika opasanost od poplava i odrona.

Nakon desetodnevnog „putovanja“ (od Mikronezije, preko Filipina, do Kine i Vijetnama) tajfun Rammasun je uzeo najmanje 108 života.  Najviše je ljudi poginulo na Filipinima. Posljednji podaci filipinskih vlasti govore da je tijekom udara snažnog tajfuna poginule 94 osoba. Šest se osoba još smatra nestalima, a njih 317 je ozlijeđeno.  Rammasun je istok Filipina pogodio 15. srpnja, a samo nekoliko sati prije ulaska na kopno naglo je ojačao i postao tajfun treće kategorije.

Nakon prelaska preko Filipina, tajfun je oslabio na prvu kategoriju, ali je nad Južnim kineskim morem ponovno dobivao na snazi. Za samo 24 sata, tijekom petka 18. srpnja, Rammasun je od tajfuna prve kategorije s prosječnim vjetrovima od 150 km/h postao tajfun na samoj granici četvrte, i najviše pete kategorije s prosječnim vjetrovima od 250 km/h. Time je dostigao status supertajfuna. To naglo jačanje se dogodilo neposredno pred ulazak centra tajfuna na južni kineski otok Hainan.  Kineski meteorološki zavod je objavio da je Rammasun najsnažniji tajfun koji je pogodio Hainan od 1973. godine.  Na tom otoku je u naletu tajfuna poginulo devet osoba, a na jugu Kine je potvrđena smrt još pet ljudi. Tako je u Kini tajfun usmrtio 14 osoba.

Nakon Hainana, tajfun je prešao preko juga poluotoka Leizhou, a potom je u subotu ujutro, snagom treće kategorije ušao na obale južne Kine, uz granicu s Vijetnamom.

Uz ljudske žrtve, na Filipinima i jugu Kine tajfun je počinio veliku štetu. Prve se procjene približavaju brojci od milijarde američkih dolara štete zbog jakih vjetrova, poplava i odrona.

Putanja tajfuna Rammasun na zapadnom Pacifiku od 10.-19. srpnja 2014. godine

 

Satelitska snimka supertajfuna Rammasun neposredno pred udar na sjeverne obale otoka Hainana

 slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned