Friday, Jul. 3, 2020

Tajfun Soudelor pogodio Tajvan: Bez struje rekordan broj ljudi, najmanje 8 poginulih

Autor:

|

08.08.2015

|

Kategorije:

Tajfun Soudelor pogodio Tajvan: Bez struje rekordan broj ljudi, najmanje 8 poginulih

U prvim satima subote, oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu centar tajfun Soudelor je direktno pogodio sjeveroistočne obale Tajvana. Potvrđena je smrt najmanje 8 ljudi, kao posljedica udara snažnog tajfuna koji je Tajvanu donio jake vjetrove i  obilnu kišu koja je pokrenula poplave i odorne.

U trenutku ulaska na kopno Soudelor je bio kategoriziran kao snažan tajfun treće kategorije jakosti. Najjači vjetrovi oko centra tajfuna imali su, procijenjenu  prosječnu brzinu od 193 km/h.    Kako je riječ o velikom tajfunu, cijeli je Tajvan bio izložen vjetrovima jačine tropske oluje (više od 63 km/h), a oko polovice teritorija je bilo pod vjetrovima uraganske jačine (više od 119 km/h). Udari vjetra na aerodromu kod Taipeia imali su brzinu od 145 km/h. Tajfun je inače samo naziva za uragan na području zapadnog Pacifika.

Taipower (Taiwan power company) je  priopćila da je u subotu (13 sati po lokalnom vremenu) bez struje bilo  3,22 milijuna ljudi. Još nikad niti jedan tajfun u povijesti Tajvana nije uzrokovao tako velike prekide u opskrbi električnom energijom. U kasno poslijepodne bez struje je bilo još 1,91 milijuna ljudi. Do ove godine, rekord je držao tajfun Herb iz 1996 kada je bez struje ostalo 2,79 milijuna ljudi.

Osim jakih vjetrova tajfun je donio i još donosi i vrlo velike količine kiše, osobito u planinskom području na sjeveroistoku zemlje.  Najveća količina kiše je pala na planinskoj meteorološkoj postaji Datong Township na sjeveru zemlje. Samo je tijekom subot3, do 18 sati psolijepodne, palo 800 litara kiše. Ukupno je tajfun na toj lokaciji dosad ispustio 1315 litara kiše.  Do subote navečer (18 sati lokalno vrijeme) je čak na 39 službenih meteoroloških postaja palo više od 500 litara kiše. Iako je centar tajfuna napustio Tajvan, i dalje se do kraja vikenda očekuje obilna kiša.

Centar tajfuna je nakon prelaska preko sjevera Tajvana opet ušao nad more, između Tajvana i Kine. Tijekom noći na nedjelju Soudelor će snagom tajfuna prve kategorije ući na obale Kine.  Njegov će utjecaj najviše osjetiti pokrajine Fujian, Zhejiang i Guangdong. U njima živi oko 200 milijuna ljudi.

Podsjetimo da se tajfun razvio nad zapadnim Pacifikom 30. srpnja 2015. Potom je, kao tajfun prve kategorije prešao direktno preko otoka Saipan (Marijanski otoci) na kojemu živi 48 tisuća ljudi. Počinjena je velika šteta pa je na tom otoku proglašeno stanje potpune katastrofe. Nakon toga, tijekom ponedjeljka 3. kolovoza Soudelor je naglo ojačao i postao supertajfun pete kategorije. Prema procjeni Japanske meteorološke agencije tlak u središtu tajfuna je iznosio 900 mb, što ga čini dosad najjačim tropskim sistemom u 2015. godini na Zemlji.

Posljedice tajfuna Soudelor (Fuxing, Taiwan)

Satelitska animacija prelaska tajfuna Soudelor preko Tajvana (NOAA)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned