Thursday, Jul. 2, 2020

Tajfuni blizanci na Pacifiku: Atsani postao supertajfun

Autor:

|

19.08.2015

|

Kategorije:

Tajfuni blizanci na Pacifiku: Atsani postao supertajfun

Nad zapadnim Pacifikom dva tajfuna blizanca, Goni i Atsani i dalje privlače pažnju. Trenutno veću prijetnju kopnu predstavlja tajfun Goni koji se kreće prema obalama istočne Azije. Goni je, prema posljednjem izvještaju (18 sati UTC, srijeda) snažan tajfun četvrte kategorije s prosječnom brzinom najjačih vjetrova od  210 km/h. Očekuje se daljnje jačanje tajfuna dok se bude približio sjeveru Filipina tijekom četvrtka, pa bi mogao dosegnuti status supertajfuna. Prema prognozama ne očekuje se ulazak centra tajfuna na kopno Filipina, već njegovo skretanje na sjever uz istočne obale Tajvana kojeg također ne bi trebao direktno pogoditi. Ipak, na putu snažnog tajfuna će se naći mnoštvo malih otoka oko sjevera Filipina, kao i najjužniji japanski otoci.  Početkom slijedećeg tjedna tajfun bi trebao početi slabiti, a njegov konačni cilj bi za oko tjedan dana mogao biti zapadni Japan ili korejski poluotok.

Drugi tajfun (Atsani)  nalazi se više stotina kilometara istočnije i danas je postao i supertajfun pete kategorije. Posljednje izvješće govori da je Atsani i dalje supertajfun kategorije 4. Prosječna brzina vjetrova je procijenjena na  250 km/h. Očekuje se da će Atsani status superatajfuna pete kategorije zadržati i tijekom četvrtka . Kreće se prema sjeveru, ali prognoze govore da bi prije dolaska do središnjeg Japana trebao skrenuti na sjeveroistok bez ulaska na kopno. Ipak, središnji dio Japana, uključujući i područje Tokija bi mogao osjetiti utjecaj vanjskih rubova velikog tajfuna.

Satelitska snimka japanskog Himiwari-8  satelita pokazuje dva snažana tajfuna nad zapadnim Pacifikom. Lijevi tajfun je Goni, a desni Atsani (srijeda, 19.8.2015. 11:00 GMT)

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned