Saturday, Aug. 8, 2020

Tajvan i jug Kine na udaru tajfuna i tropske oluje

Autor:

|

30.07.2017

|

Kategorije:

Tajvan i jug Kine na udaru tajfuna i tropske oluje

Nakon neuobičajeno mirnog dosadašnjeg dijela godine, tropska aktivnost se na zapadnom dijelu Pacifika intenzivirala krajem srpnja. Ovog se vikenda na udaru dva tropska sistema nalaze Tajvan i jug Kine.

Istok Tajvana je u subotu pogodio tajfun Nesat.  Ozlijeđene su najmanje 103 osobe. Više od pola milijuna ljudi je ostalo bez struje. Tajfun je jugoistočnom dijelu Tajvana donio velike količine kiše, pa su mnoga područja poplavljena. U gradu Jiadong, u južnoj pokrajini Pingtung tijekom subote je palo čak 606 litara kiše na kvadratni metar.  Najveća količina kiše, od petka ujutro iznosi 713 litara, također u pokrajini Pingtung. Na 6 lokacija je izmjereno više od 600 litara kiše, a još na tri lokacije više od 500 litara kiše.

Nakon prelaska preko Tajvana tajfun Nesat je oslabio i postao tropska oluja koja je u nedjelju ujutro ušla na obale jugoistočne Kine, u pokrajini Fujian.

Nakon tajfuna Nesat nova tropska oluja je već pred obalama  Tajvana. Na Južnom Kineskom moru nastala je  tropska oluja nazvana Haitang i tijekom nedjelje se približila jugozapadnim obalama Tajvana donoseći novu obilnu kišu.  U pokrajini Pingtung je u prvih 20 sati nedjelje već palo do 355 litara kiše na kvadratni metar.  Tropska oluja Haitang će se nad jugoistokom Kine spojiti s ostacima Nesata pa to područje slijedećih dana očekuju veliki problemi s poplavama.

Nad zapadnim se Pacifikom već nekoliko dana nalazi i tajfun Noru. Zasad je nad otvorenim oceanom, znatno južnije od Japana. Ipak, posljednje projekcije putanje govore da će se Noru ovog tjedna kretati prema sjeveru. Time bi se Japan slijedećeg vikenda mogao naći na njegovom putu.

Naslovna slika: satelitska snimka zapadnog Pacifika pokazuje tajfun Noru južnije od Japana te tropske oluje  Haitang i  Nesat nad Tajvanom i jugoistokom Kine

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned