Monday, Aug. 3, 2020

Tajvan na udaru tajfuna Megi: Palo do 1105 litara kiše

Autor:

|

27.09.2016

|

Kategorije:

Tajvan na udaru tajfuna Megi: Palo do 1105 litara kiše

Tajvan se  danas našao na udaru snažnog tajfuna nazvanog Megi. Neposredno pred ulazak na obale istočnog dijela Tajvana Megi je ojačao i postao tajfun četvrte kategorije jakosti.  Prve vijesti govore o četiri poginule osobe i više od 300 ozlijeđenih u naletu tajfuna (naziv za uragan na zapadnom Pacifiku). Bez električne energije je ostalo oko 2.7 milijuna ljudi.  Centar tajfuna je ušao na kopno u blizini grada Hualien City u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu. Najjači vjetrovi su dosezali 212 km/h, prema izvješću pacifičkog Centra za uzbunjivanje na tajfun.

Uz snažne vjetrove na većem dijelu Tajvana je pala i vrlo obilna kiša. U zadnjih 51 sat je po izvješću tajvanskog meteorološkog zavoda na čak 41 meteorološkoj postaji palo preko 500 litara kiše na kvadratni metar.  Rekorder je sa čak 1105 litara kiše postaja Taipingshan u planinskom području na istoku Tajvana.

Megi je već treći snažni tajfun koji zahvaća Tajvana u zadnja dva tjedna. Supertajfun Meranti je prošao tik uz jugozapadne obale otoka, a potom i tajfun Malakas uz sjeveroistočnu obalu.

Tajfun Megi je nakon Tajvana nastavio put prema istoku Kine, gdje se kao snažna tropska oluja ili tajfun prve kategorije očekuje u srijedu. Megi će pogoditi područje na istoku Kine, nasuprot Tajvanu nedaleko krajeva koje je ovog mjeseca već pogodio spomenuti tajfun Meranti. U Kini je on uzeo najmanje 29 života, a počinjena šteta je procijenjena na 2.6 milijarde dolara.

 Satelitska snimka tajfuna Megi tokom ulaska na obale istočnog Tajvana

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned