Sunday, Jun. 7, 2020

Temperaturni ekstremi u Sjevernoj Americi

Autor:

|

17.02.2015

|

Kategorije:

Temperaturni ekstremi  u Sjevernoj Americi

Prva polovica veljače je nad Sjevernom Amerikom donijela izražene temperaturne kontraste.  Gotovo čitava Kanada te istočna polovica SAD-a je bila osjetno hladnija od prosjeka.   Srednja temperatura je u  velikom dijelu Kanade, kao i na sjeveroistoku SAD-a bila u tom razdoblju i do desetak stupnjeva niža od prosjeka. Istovremeno je zapadna polovica SAD-a  kao i krajnji jugozapad Kanade imao ekstremno toplo vrijeme, s temperaturama i desetak stupnjeva višim od prosjeka.  Oboreni su i mnogi dnevni temperaturni rekordi za najvišu temperaturu.

 Karta temperaturnih anomalija za Sjevernu Ameriku od 2. do 16. veljače (izvor: Severe Weather Europe)

 

I dok je u zadnjih dvadesetak dana nekoliko snažnih zimskih oluja zahvatilo sjever i  osobito sjeveroistok SAD-a, središnji i južni dio je bio, sve do sredine veljače pošteđen zimskih udara.

Zimska oluja nazvana Octavia danas je završila svoj trodnevni put  preko velikog dijela SAD-a. Oluja se razvila u nedjelju nad središnjim dijelom SAD-a, potom se preko južnih država kretala prema središnjim obalama Atlantika te dalje na sjeveroistok.   Uz obilan snijeg,  mnoge je krajeve zahvatila i ledena kiša. Na ledom prekrivenim cestama dogodile su se mnoge prometne nesreće u kojima je poginulo 8 osoba. Led je srušio brojna stabla i dalekovode pa je na stotine tisuća ljudi ostalo bez električne energije.    Oluja je donijela i najveći snijeg ove sezone glavnom gradu Washingtonu u kojem su u utorak bili zatvoreni državni uredi.  U mnogim mjestima  zahvaćenim zimskom olujom prekinuta je i nastava u školama.

Iza arktičkih fronti nad veći dio SAD-a (osim zapada i jugozapada gdje prevladava iznadprosječno toplo vrijeme) prodire vrlo hladan zrak pa se u mnogim mjestima mjere nove rekordno niske datumske temperature. U gradu Erie, koji leži na obalama istoimenog jezera u ponedjeljak se temperatura spustila na -27.8°C, čime je izjednačena najniža ikad izmjerena temperatura u tom gradu (meteorološki podaci postoje od 1873. godine). Dosad se samo još jednom temperatura spustila tako nisko, 19.1.1994. godine.

Nova pošiljka arktičke hladnoće već je zahvatila sjeverni dio SAD-a, a do četvrtka  će se proširiti prema središnjim , istočnim i južnim dijelovima SAD-a.  U mnogim krajevima će temperature biti rekordno niske za doba godine, a ponegdje vjerojatno i za mjesec veljaču.  Hladnoća će biti praćena i povremenim snijegom,  a za vikend je izgledna i nova snježna oluja koja bi se od juga trebala premještati prema istoku i sjeveroistoku.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned