Saturday, Jul. 4, 2020

Tjedan počinje rekordno vruće, a završava kišno?

Autor:

|

31.08.2015

|

Kategorije:

Tjedan počinje rekordno vruće, a završava kišno?

Ponedjeljak je posljednji dan kolovoza, a time i klimatološkog ljeta. Za koji dan će nam stići obrađeni klimatološki podatci za kolovoz i cijelo ljeto, no nema sumnje da će ovogodišnje ljeto ostati upamćeno po rekordnim vrućinama i gotovo rekordnim brojem vrućih dana.

Ljeto je ostalo “dosljedno” sebi pa i na samom kraju kolovoza bilježimo temperature zraka koje su više od prosjeka za dio godine. Ne samo da temperature zraka u najtoplijem dijelu dana prelaze vrućih 30, već i ponegdje i vrlo vrućih 35°C.

Ovako vrijeme donosi nam prostrana i stabilna anticiklona, odnosno polje visokog tlaka zraka nad našim dijelom Europe, a ono će podržavati stabilno ljetno vrijeme i početkom novoga tjedna. Ipak, sredinom i krajem tjedna sinoptička situacija počet će se bitno mijenjati pa će osobito u dane vikenda biti nestabilnije i svježije. Prije toga, na prvi dan rujna (ujedno i prvi dan klimatološke jeseni) u nekim će gradovima biti izmjereni novi temperaturni rekordi za mjesec rujan.

JADRAN:

ponedjeljak nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Noću tiho, ponegdje uz obalu slab burin. Danju će u Dalmaciji puhati slab maestral, na sjevernom Jadranu slabo jugo koje navečer ponegdje na moru može biti umjereno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Pretežno vedro bit će u utorak. Noću i rano ujutro ponegdje u zaobalju magla. Noću tiho ili uz burin, danju će u većini predjela puhati slab maestral, na zapadnoj obali Istre većinom slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Stabilno ljetno vrijeme nastavit će se u pretežno vedru srijedu. U noći i rano ujutro ponegdje je u zaobalju moguća magla, a poslijepodne u zaleđu Istre samo ponegdje može biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću većinom tiho, danju će puhati slab maestral, rijetko gdje na moru Dalmacije popodne umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

četvrtak će u Dalmaciji biti pretežno vedro. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku, i uz mogućnost za slabe i mjestimične pljuskove s grmljavinom, većinom u zaleđu Istre i Kvarnera. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka bit će u neznatno porastu u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne većinom od 29 do 34°C.

petak će na sjevernom Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz grmljavinske pljuskove koji su najizgledniji kasno navečer. U Dalmaciji djelomično sunčano i veći dio dana suho, ali se navečer lokalno očekuje porast naoblake uz slabe pljuskove, osobito u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo. Na moru u drugom dijelu dana prolazno može biti i jakog juga. Od jutra toplo i sparno, najviše dnevne temperature od 27 ponegdje na sjevernom Jadranu do 33°C na jugu Dalmacije.

Subota će biti vrlo promjenjiva, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Gotovo su posvuda mogući pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i izraženiji neverini. Jugo će danju sve više slabiti, popodne u mnogim predjelima i prestati, te okrenuti na slab jugozapadnjak. Jutro toplo. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 25 do 28°C, u Dalmaciji od 28 do 32°C.

nedjelju na sjevernom Jadranu više sunčana vremena, a u Dalmaciji promjenjivo uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će zapuhati slaba do umjerena bura, navečer će jačati. U Dalmaciji većinom slab vjetar zapadnih smjerova, navečer okretati na slabu do umjerenu buru. Posvuda još malo svježije.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, sljedeći tjedan očekuje nas znatno svježije vrijeme. Ljetne vrućine, čini se, postaju stvar prošlosti.

KOPNO:

Vruće kolovoško ljeto prekinula je sredinom mjeseca ciklona koju smo nazvali Emilije. Tako se prekid ljetnih vrućina poklopio s vjerovanjem pučkih meteorologa koji katolički blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) vezuju s dolaskom kiše i  prekidom ljetnih vrućina. No, to nije bilo dovoljno da ljetu zada jak udarac. Zadnjih tjedan dana vrijeme je bilo suho sunčano i opet jako vruće s temperaturama i preko 35°C. Međutim, u drugoj polovici ovog tjedna opet počinje svježije i nestabilnije razdoblje.

Pravo ljeto nastavlja nam se u prvoj polovici tjedna.  Bit će još malo toplije pa ćemo u ponedjeljak i utorak vjerojatno dogurati do 35 Celzijevih stupnjeva. Prevladavat će sunčano, ali uz povremeno umjeren, tijekom utorka ponegdje i pojačan jugozapadni vjetar. Moramo napomenuti da je u jutarnjim satima mjestimice moguća kratkotrajna magla pa neka sudionici u prometu malo pripaze zbog moguće smanjene vidljivosti. Dani će biti sparni, a južina i pad tlaka pokvarit će raspoloženje i zdravlje meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Za one koji su na godišnjem ili na Jadranu ovo je možda i dobra vijest.

Promjena vremena moguća je u srijedu ili četvrtak kad bi moglo započeti razdoblje svježijeg i promjenjivog vremena. Naime, prema prognostičkim kartama već u srijedu bi moglo doći do manjeg osvježenja jer će zapuhati slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. U početku suho i djelomično sunčano, ali potkraj dana postoji mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom. Još bi veći dio srijede mogao proći suho i vruće. Temperatura blizu 30°C, ponegdje još možda i malo iznad.

 U četvrtak ugodnije, ali i promjenjivije pa uz više oblaka mjestimice može pasti malo kiše ili se lako dogodi nekakav pljusak s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će temperatura zraka biti ugodnija. Kiše vjerojatno neće biti puno, a možda bude i mjesta koja će ostati suha.

Onda bi se promjenjivo i nestabilno vrijeme trebalo nastaviti sve do kraja tjedna. Pri tome se čini da će najviše oblaka, kiše i svježine biti na samom kraju tjedna. Naravno, sigurnije je tijekom tjedna pratiti i nove prognoze da ne bi došlo do promjene. U skladu s kišnijim vremenom prema kraju tjedna vjerojatno će tako i temperatura biti sve niža.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov