Thursday, Jul. 9, 2020

Tjedan pun tropskih prijetnji: Florence, Isaac, Olivia, Mangkhut…

Autor:

|

09.09.2018

|

Kategorije:

Tjedan pun tropskih prijetnji: Florence, Isaac, Olivia, Mangkhut…

U razdoblju od kraja kolovoza do sredine listopada tropska aktivnost na sjevernoj hemisferi je najintenzivnija, a vrhunac aktivnosti je oko sredine rujna. Za Atlantik se čak datum 10. rujna službeno uzima kao klimatološki vrhunac sezone. Čini se da će tjedan koji je ispred nas donijeti brojne probleme zbog jakih tropskih sustava i na Atlantiku i na Pacifiku. U drugom dijelu tjedna na udaru snažnih tropskih sustava će se naći jugoistok SAD-a, dijelovi Kariba, Havaji te istočna Azija (Filipini, Tajvan, Kina). Imena koje će dominirati meteorološkim vijestima su Florence, Isaac, Olivia, Mangkhut…

Aktivni tropski sustavi, 9.9.2018.

Na tropskom Atlantiku su trenutno aktivna tri tropska sustava, a moguće  je da se do kraja tjedna formiraju i dvije nove oluje. Najviše problema će od sredine tjedna jugoistoku SAD-a donijeti uragan Florence.

Još prvog dana rujna je ispred obala Afrike formirana tropska oluja Florence. Slijedećih dana je oluja naglo ojačala i postala i uragan četvrte kategorije na otvorenim vodama istočnog Atlantika. Nakon prolaznog slabljenja na tropsku oluju Florence  od  nedjelje ponovno jača i opet je uragan. Američki Državni centar za uragane (NHC) predviđa eksplozivno jačanje uragana dok se slijedećih dana bude približavao jugoistočnim obalama SAD-a, gdje se očekuje krajem četvrtka ili petka. Tada bi Florence trebao biti uragan četvrte kategorije jakosti.  Područje koje bi direktno mogao pogoditi uragan se proteže od Južne Karoline do srednjeg Atlantika.

Vrlo je izgledno da će uragan nakon što dođe do obala naglo usporiti, što znači  da bi opasne meteorološke prilike na tom području mogle potrajati danima.  Uz poplave zbog tzv. olujnog uspora (velike količine oceanske vode koju uraganski vjetrovi tjeraju prema obali) očekuju se i ekstremne količine kiše.

Predviđena putanja uragana Florence prema jugoistoku SAD-a (nedjelja, 9.9.2018. 15:00 UTC)

Na Atlantiku je aktivna i tropska  oluja Isaac. Oluja, koja bi do ponedjeljka trebala postati uragan kreće se prema Malim Antilima gdje bi trebao  stići sredinom tjedna. Nakon toga se očekuje ulazak uragana u Karipsko more. Zasad je prognoza njegove daljnje putanje i intenziteta vrlo nepouzdana.

Predviđena putanja uragana Isaac prema Karibima  (nedjelja, 9.9.2018. 15:00 UTC)

slika

Na istočnom Atlantiku  je ovog vikenda formirana i tropska oluja, ubrzo i uragan Helene.  Nalazi se oko 200 kilometara jugozapadno od Zelenortskih otoka. Slijedećih dana će se uragan Helene uz jačanje kretati prema sjevernom Atlantiku.

 

Na središnjem dijelu Pacifika pažnju privlači uragan Olivia koji se približava Havajima. Do tog otočja Olivia bi kao tropska oluja trebala stići sredinom tjedna. Olivia će Havaje direktno  pogoditi sa sjeveroistoka, a dolazak tropskog sustava iz tog smjera u modernoj povijesti na Havaje još nije zabilježen. Podsjetimo da je krajem kolovoza uragan Lane, iako direktno nije pogodio Havaje, donio tom otočju ekstremnu kišu.

Uragana Olivia na putu  prema Havajima  (nedjelja, 9.9.2018.)

 

Na zapadnom Pacifiku je formirana tropska oluja koja je postala i tajfun (naziv za uragan na zapadnom Pacifiku)  i  nazvana Mangkhut. Nakon što prođe preko Marijanskih otoka tajfun će uputiti  prema obalama istočne Azije.  Prognozira se da će Mangkhut postati supertajfun četvrte, vjerojatno i pete kategorije. Na njegovom putu bi se krajem tjedna mogli naći sjeverno dijelovi Filipina.

Predviđena putanja tajfuna Mangkhut prema obalama istočne Azije  (nedjelja, 9.9.2018. 15:00 UTC)

slika

 

 

Na istočno se Pacifiku nalazi i tropska oluja Paul, ali ne predstavlja prijetnju kopnu.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned