Wednesday, Aug. 17, 2022

Tjedan pun tropskih prijetnji

Autor:

|

09.10.2018

|

Kategorije:

Tjedan pun tropskih prijetnji

U slijedećih nekoliko dana najmanje 4 tropska sustava će pogoditi obalna područja SAD-a, Meksika, Jemena i Indije.   Najjači od njih je uragan Michael koji se nalazi nad Meksičkim zaljevom te se približava sjeverozapadnim obalama Floride. Uragan jača te se predviđa da bi u srijedu Floridu trebao pogoditi kao snažan uragan treće kategorije jakosti.  Prema zadnjem izvještaju američkog Centra za uragane (21:00 UTC, 9.10.2018) Michael je uragan treće kategorije s vjetrovima prosječne brzine 195 km/h. Uragan je u jačanju te nije isključeno da prije dolaska do kopna ojača i na četvrtu kategoriju jakosti.

Centar uragana bi trebao u srijedu poslijepodne ili navečer  ući na kopno u blizini grada Panama City. Sjeverozapadni dio Floride očekuju jaki vjetrovi, obilna kiša, visoki valovi te poplave zbog tzv. olujnog uspora odnosno podizanja razine mora.  Proglašeno je izvanredno stanje, a stanovništvo s ugroženog područja je pozvano na evakuaciju.

Na Atlantiku su aktivne još dvije tropske oluje. Danas formirana tropska oluja Nadine nalazi se na istočnom Atlantiku i neće ugroziti kopno te bi se trebala do kraja tjedna raspasti.

Satelitska snimka uragana Michael nad Meksičkim zaljevom, 9.10.2018.

 

Nad središnjim Atlantikom se već sedamnaest dana kreće tropska oluja nazvana Leslie. Formirana je još 23. rujna i kratkotrajno je bila dosegnula i status uragana.  Leslie se doslovno vrti danima po središnjem dijelu Atlantika. Zanimljivo je da je pri tom čak četiri puta prešla preko meridijana 48W.   Leslie bi krajem tjedna mogla pogoditi portugalsko otočje Madeira, ali je ta prognoza još uvijek nepouzdana. Proteklih se dana činilo da bi Leslie mogla pogoditi i kopno Portugala, ali je, barem zasad ta mogućnost manje vjerojatna. U svakom slučaju Leslie bi mogla postati jedna od najdugovječnijih tropskih sustava na Atlantiku.

Na istočnom se Pacifiku nalazi  uragan Sergio. Prošlog tjedna je, daleko od kopna Sergio dosegnuo i status uragana četvrte kategorije. Prije nekoliko dana Sergio je napravio zaokret za 180°i umjesto da se uputi na otvoreni ocean, krenuo je prema kopnu. Tijekom petka, 12. listopada Sergio bi kao tropska oluja trebao pogoditi središnji dio meksičkog poluotoka Baja California.

 

Dva tropska ciklona nalaze se i nad Indijskim oceanom. Tropski ciklon nazvan Luban, nalazi se nad Arapskim morem. Očekuje se da će dosegnuti status ciklona (naziv za uragan nad Indijskim oceanom) prve kategorije jakosti slijedećih dana. Prema prognozi, tijekom vikenda bi trebao kao tropska oluja ući na obale Jemena.

Nad Bengalskim zaljevom pak jača tropski ciklon nazvan Titli. On bi, snagom ciklona prve kategorije trebao u četvrtak 11. listopada pogoditi sjeverozapadne obale Indije.

Naslovna slika: Od 6 aktivnih tropskih sustava (9. listopada 2018) njih četiri predstavlja direktnu prijetnju kopnu

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned