Thursday, Jul. 2, 2020

Tjedan s puno sunca i topline, ponegdje kraći pljusak

Autor:

|

11.04.2016

|

Kategorije:

Tjedan s puno sunca i topline, ponegdje kraći pljusak

Travanj se zasad gotovo nigdje u Hrvatskoj nije iskazao oborinama. Rijetka su područja koja su prvih 10 dana travnja dobila više od 20 litara oborine po kvadratnom metru, primjerice, dijelovi Konavala i otoka Visa. Natprosječne topline nije nedostajalo pa je u većini dana najviša dnevna temperatura prelazila 20°C, a ponegdje i vrlo toplih 25°C. Po tko zna koji put ove godine, prošloga tjedna zabilježen je slučaj velike koncentracije saharskog pijeska i prašine diljem Hrvatske, osobito u Dalmaciji. Ako netko čeka pravu kišu, u novom je tjednu neće dočekati. Naprotiv, dani će biti popraćeni pretežno sunčanim vremenom, a temperature zraka bit će više od prosjeka za ovaj dio godine. U četvrtak su lokalni pljuskovi mogući ponegdje u unutrašnjosti zemlje.

More se ubrzano grije; u Splitu je jučer izmjereno 16, u Dubrovniku i Hvaru 17, a do kraja tjedna temperature mora porast će posvuda još stupanj do dva. Jedini vjetroviti dan novog tjedna bit će srijeda kada će prolazno puhati umjereno do jako jugo. Pred nama je sredina travnja, samo središte klimatološkog proljeća. Donosimo detaljnu tjednu prognozu vremena:

JADRAN:

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Popodne je samo ponegdje nad gorjem zaobalja moguć umjeren razvoj dnevne naoblake. U noći će puhati slaba bura, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar koji će popodne ponegdje na moru Dalmacije biti pojačan. Krajem dana na moru sjevernog Jadrana slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4°C ponegdje u Zagori do 14°C ponegdje na otocima. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

U utorak pretežno sunčano i suho, uglavnom je na Kvarneru moguća prolazno promjenjiva naoblaka. Noću tiho, danju će zapuhati slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana i u većini krajeva suha. Nešto više oblaka krajem dana na sjevernom Jadranu gdje samo ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do vrlo toplih 26°C.

U četvrtak će još u početku biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše. U Dalmaciji sunčanije, a najveća mogućnost za slabe oborine je u zaleđu Kvarnera i zaleđa Istre. Jugo će u početku puhati još na jugu Dalmacije, a onda će vjetar posvuda okretati na zapadne smjerove. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na srijedu.

Petak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, a krajem dana na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Jutro malo svježije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. Popodne je u zaleđu Istre moguć umjeren razvoj naoblake i slab pljusak s grmljavinom. Puhat će slabo jugo. Jutarnje temperature zraka u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 21 do 26°C.

Stabilno vrijeme, u većini krajeva bez oborina, nastavit će se tijekom pretežno sunčane nedjelje. U drugom dijelu dana u zaobalju će biti umjerenog razvoja naoblake, koji navečer može samo ponegdje donijeti slabe pljuskove. Puhat će većinom slabo jugo, a navečer na sjevernom Jadrana slaba bura. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu.

KOPNO:

U ponedjeljak će prevladavati sunčano, tijekom dana ponegdje uz umjeren razvoj naoblake. Jutro će biti svježe, ponegdje uz kratkotrajnu sumaglicu ili maglu, ali dnevna temperatura bi ponovno mogla narasti do toplih 20 Celzijevih stupnjeva. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, u Slavoniji još do umjeren sjeverozapadni.

I tijekom utorka će biti toplo, još toplije nego u ponedjeljak. Dodatnom zatopljenju će pridonijeti puno sunca, ali i još izraženija južina uz povremeno umjeren i pojačan jugozapadnjak. To će opet biti ono malo teže i sparnije vrijeme uz lošiju biometeorološku situaciju. Jutarnja temperatura će biti od 4 do 10, a najviša dnevna od 20 do 24 Celzijeva stupnja!

U srijedu i dalje većinom suho, djelomično sunčano i toplo uz umjeren i pojačan jugozapadni vjetar. Temperatura zraka bi mogla narasti i do 25 Celzijevih stupnjeva. U drugom dijelu dana ponegdje je uz više oblaka moguće vrlo malo kiše ili kratkotrajan pljusak.

U četvrtak će se nastaviti toplo, ali nestabilno vrijeme. Nad Alpama će se nalaziti svježiji i vlažniji zrak, a manji dijelovi tog vlažnog zraka bi se mogli povremeno spustiti i do nas. Očekujemo djelomično sunčano i ugodno toplo vrijeme, ali uz mogućnost za jači razvoj oblaka i lokalne pljuskove praćene grmljavinom. To je onaj proljetni karakter pljuskova kad se brzo naoblači, spusti se pljusak, digne se vjetar uz moguću grmljavinu, ali se sve ubrzo smiri. Pljuskovi su obično lokalnog karaktera pa ih neće biti posvuda nego kako koga ulovi. Jutro će biti još malo toplije, a dnevna temperatura malo niža nego u utorak i srijedu, osobito u mjestima gdje se dogodi pljusak.

 Za petak je ponovno izgledna stabilizacija atmosfere. To znači da će vrijeme biti sunčanije, a mogućnost za pljuskove vjerojatno više neće postojati. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a temperatura zraka od 20 do 23 Celzijeva stupnja.

Prema prognostičkim materijalima koji su dostupni u trenutku izrade ove prognoze čini se da će nam i vikend donijeti dosta sunca i topline. Puhat će južina tako da bi temperatura zraka mogla još malo porasti i popodne se kretati iznad 20 Celzijevih stupnjeva! U subotu je mogućnost za lokalni pljusak mala, a u nedjelju nešto veća. Ali općenito nema neke obilnije kiše na vidiku koja bi zalila šire područje, radi se samo o lokalnim pljuskovima.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov