Friday, Jul. 10, 2020

Tjedna prognoza: Božić kao u Kaliforniji?

Autor:

|

21.12.2015

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Božić kao u Kaliforniji?

Nalazimo se u dijelu godine kada noć traje najduže, a svijetli dio dana najkraće na sjevernoj hemisferi. Zimskim solsticijem počinje kalendarska zima ovog utorka u 5 sati i 48 minuta. Umjesto da temperature padaju prema kraju prosinca, ove godine nam biva toplije iz dana u dan. Primjerice, nedjelja za nama bila je najtopliji dan u dosadašnjem tijeku prosinca. Na Mljetu je izmjereno 19, u Dubrovniku 18 Celzijevih stupnjeva… Blagdanski tjedan ne donosi promjenu vremena. Zadržat će se natprosječno toplo uz mogućnost da do Božića bude još stupanj do dva toplije! Zbog izostanka značajnijeg vjetra ponegdje će se javljati magla i niski oblaci, no ozbiljnijih oborina ne samo da neće biti nego će zbog anticiklone zaobilaziti naše područje u luku od nekoliko tisuća kilometara.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti stabilno. Ujutro će mjestimice moguća magla, osobito u kotlinama zaobalja, a na moru i dijelu obale mjestimice će biti niskih oblaka koji se na dijelu sjevernog Jadrana mogu zadržavati veći dio dana. Noću tiho ili uz slabo jugo, danju na sjevernom Jadranu slab do umjeren vjetar južnih smjerova, oslabit će do kraja dana. U Dalmaciji slab vjetar promjenjiva smjera ili tiho. Minimalne jutarnje temperature zraka od -3 ponegdje u Zagori do 12°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 18°C.

Utorak će biti stabilan. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle. Dok će na jugu Dalmacije prevladavati sunčano, sjeverni i dio srednjeg Jadrana mjestimice će prekrivati naoblaka. Puhat će slab sjeverozapadnjak koji će ponegdje u Dalmaciji popodne biti umjeren, na moru rijetko gdje i pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 ponegdje u Zagori do 13°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 18°C.

U srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Sunčanije na jugu Dalmacije, a povremeno više oblaka bit će mjestimice na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Noću tiho ili uz slab sjeverozapadnjak. Danju će na većem dijelu Jadrana puhati slab sjeverozapadnjak koji će nešto jači biti na moru Dalmacije u popodnevnim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka od -2 ponegdje u Zagori do 13°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 18°C.

U četvrtak južnije od Šibenika pretežno sunčano. Na sjevernom i dijelu Jadrana promjenjivo oblačno, ponegdje uz mogućnost za malo kiše, osobito na otocima Kvarnera sredinom dana i poslijepodne. Ujutro i ponovno navečer u dijelu zaobalja magla. U Dalmaciji tiho ili slab vjetar promjenjiva smjera, na sjevernom Jadranu slab do umjeren jugozapadnjak. Jutro na sjevernom Jadranu malo toplije. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 8 do 13°C, u Dalmaciji od 13 do 18°C.

Petak (Božić) donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a promjenjiva naoblaka moguća je na sjevernom Jadranu još ujutro. Noću tiho, danju će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će u drugom dijelu dana ponegdje na moru Dalmacije biti pojačan. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 18°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Bit će tiho ili uz slab vjetar zapadnih smjerova, prema otvorenom do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature bez promjene, danju još toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 19°C.

Stabilno bez značajnog vjetra i znatno toplije od prosjeka za dio godine bit će u nedjelju. Prema današnjim prognostičkim materijalima bez promjene zadržat će se najmanje do Stare godine.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak ujutro i prijepodne u većem dijelu nizinske Hrvatske tmurno i maglovito, ali tijekom dana postoji velika mogućnost za sunce. U Lici i Gorskom kotaru promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura uz cjelodnevnu nisku naoblaku bit će od 1 do 5°C, a ako se razvedri moglo bi biti do 14 Celzijevih stupnjeva. Ipak je to ugodan i zdrav dan jer će biometeorološka situacija biti uglavnom povoljna, a lagana južina ne bi trebala nikome zasmetati.

I tijekom utorka će postojati mogućnost za sunčana razdoblja. Najviša dnevna temperatura većinom od 8 do 14°C. Mogla bi probiti lagana južina, a to znači jačanje jugozapadnog vjetra, razbijanje hladnijeg prizemnog sloja zraka i djelomično razvedravanje. Zato će sredinom tjedna vjerojatno biti malo više sunca, ne vidi se nikakva kiša, a temperatura zraka će biti u porastu.

Slično vrijeme nas očekuje i u srijedu. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla i slab mraz, a zatim dosta sunčanog i toplog vremena. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak pa će biti dosta toplo uz najvišu temperaturu od 7 do 14 Celzijevih stupnjeva.

Na Badnjak suho i mirno. Ne očekuju se ni kiša ni snijeg. Ujutro je moguć slab mraz, a tijekom dana djelomično sunčano i neobično toplo za prosinac. Na Badnju noć nema pahulja, a vrijeme bi oko ponoći trebalo biti suho i prohladno uz mogućnost za maglu.

Pitanje je koliko će krajem tjedna biti sunca jer je velika mogućnost da se ponovno uspostavi tzv. temperaturna inverzija. To je pojava kad su naši nizinski krajevi pod maglom i oblacima, a samim time je i temperatura niža. U tim situacijama na Jadranu i u planinama uživaju u lijepom i sunčanijem vremenu. Ako se uspostavi magleni sloj onda će možda biti dosta hladno uz temperaturu zraka oko nule. Ako se u nekom danu razvedri i pojavi se sunce onda možemo računati na malo toplije vrijeme tijekom dana. No, čini se da baš i nećemo vidjeti puno sunca.

Vjerojatno će se i početkom sljedećeg tjedna nastaviti stabilno i suho vrijeme. Bijeli Božić neće imati čak ni planinski krajevi Hrvatske što je rijetkost. Inače je mogućnost za bijeli Božić kod nas i nizinama oko 20%, ali evo već nekoliko godina zaredom ništa od toga.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov