Wednesday, Aug. 5, 2020

Tjedna prognoza: Hladno i zdravo, sredinom tjedna ponegdje slabe oborine

Autor:

|

18.01.2016

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Hladno i zdravo, sredinom tjedna ponegdje slabe oborine

Nakon toplog i sunčanog prosinca, ovog vikenda je i u Dalmaciju stigla prava zima, doduše bez snijega, ali uz buru i niske temperature zraka. Za razliku od talijanske, naša strana Jadrana zadnjih dana ostala je suha, a snježnih pahulja bilo je samo iz “kape” koja se stvorila od bure iznad Dinare, Kamešnice i manjim dijelom Biokova. Malo snijega je bilo i ponegdje u Lici i Slavoniji.

Novi tjedan donosi nastavak hladnog vremena. Ipak, najhladnije će biti u ponedjeljak i utorak, manji porast temperature očekuje se u srijedu i četvrtak, a novo je zahlađenje moguće s petkom. Ipak, oborina u većini dana neće biti, tek iznimno past će ih malo, u Lici malo snijega, a u Dalmaciji ponegdje na granici kiše i snijega.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano i suho. Nad otvorenom morem, ali i iznad Kamešnice i Dinare povremeno će biti promjenjive naoblake, uz mogućnost slabog snijega. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i Biokova olujna s orkanskim udarima. Bura će slabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 4°C. Najviše dnevne temperature od -2 do 2°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 2 do 6°C.

Utorak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Više oblaka u drugom dijelu dana, osobito na moru, kada samo mjestimice može pasti malo kiše ili snijega. Navečer su slabe oborine na granici kiše i snijega moguće rijetko gdje uz obalu, ali će se u većini predjela zadržati suho. U noći još slaba bura, danju će većinom biti tiho, a prema večeri će zapuhati slabo jugo i levant, na sjevernom Jadranu ponegdje i jugozapadnjak. Jutro će biti vrlo hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -8 do -3°C, uz obalu i na otocima od -2 do 3°C. Najviše dnevne temperature od -1°C ponegdje u zaobalju do 6°C na otocima.

U srijedu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka na moru, gdje će samo mjestimice biti vrlo malo kiše, a manja mogućnost slabih oborina postoji i ponegdje uz obalu, iako će se u većini predjela zadržati suho. Puhat će slabo jugo i levant, rijetko gdje na moru i umjereno jugo. Bit će toplije u odnosu na prethodne dane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju oko nule, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan, a u Dalmaciji djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom, još u prvom dijelu dana uz mogućnost za slabe oborine. Ponovno će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Na sjevernom Jadranu malo hladnije, u Dalmaciji temperature danju bez veće promjene u odnosu na srijedu.

Petak posvuda donosi pretežno sunčano i ponovno hladnije vrijeme. Puhat će umjerena, na udare i jaka bura. Jutarnje i večernje temperature zraka ponovno će biti oko nule uz obalu, u zaobalju i ispod -5°C. Najviše dnevne temperature od -2 do 2°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 2 do 6°C.

U subotu pretežno vedro. Puhat će slaba do umjerena bura, na udare i dalje jaka. Bit će hladno, osobito ujutro i navečer kada će se čak iz obalu i na otocima temperature spuštati ispod nule. Najviše dnevne temperature od -1 do 3°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 4 do 7°C.

U nedjelju stabilno s burom u slabljenju. Jutro vrlo hladno, mraza će biti uz obalu i na otocima. Danju malo toplije u odnosu na prethodne dane.

UNUTRAŠNJOST:

U ponedjeljak nastavak hladnog i većinom suhog vremena. Bit će dosta sunčanih razdoblja: više sunca na sjeveru i sjeverozapadu, a oblačnije će biti u Lici i Slavoniji, ali uglavnom suho. I dalje vjetrovito uz umjeren i pojačan vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od -10 do -3, a najviša dnevna između -3 i 2 Celzijeva stupnja.

U utorak i dalje suho i hladno, ali još malo hladnije vrijeme. Izmjenjivat će se oblaci sa sunčanim razdobljima, ali se oborine ne očekuju. Tek krajem dana ponegdje u Lici i Gorskom kotaru može biti vrlo slabog snijega. Bioprognoza će biti povoljna, to je suho i hladno, ali zdravo vrijeme. Jutarnja temperatura od -12 do -4°C, a vjerojatno ni dnevna neće prijeći +1°C. Vjetar će biti većinom slab. Zdravi zimski dan.

U srijedu može biti više oblaka, ali će vjerojatno biti i kraćih sunčanih razdoblja. Najoblačnije u Lici gdje nije isključena mogućnost za slab snijeg u malim količinama. Jutro će biti vrlo hladno uz temperaturu od -7 do -1°C, ako noć bude vedra možda i malo nižu, osobito u gorskim kotlinama, a tijekom dana će malo zatopliti uz najvišu dnevnu temperaturu između 0 i 6 Celzijevih stupnjeva.

Četvrtak nam donosi puno oblaka i malo sunca. Neki prognostički izračuni daju malu mogućnost za vrlo slabe oborine u obliku lepršanja snijega. Ako i bude oborina bit će ih zanemarivo malo, čini se da većina prognostičkih scenarija i dalje vidi nastavak suhog vremena. Ostat će hladno uz jutarnji minus, a danju ipak u laganoj pozitivi.

Stabilno, većinom suho i hladno vrijeme imat ćemo i u drugoj polovici tjedna uz relativno nisku temperaturu i danju i noću. Najvjerojatnije ostaje bez oborina. Tijekom dana imat ćemo vjerojatno i sunčana razdoblja, a ujutro je mjestimice moguća magla. Uz vedru noć jutarnja temperatura može pasti i do -10°C, a dnevna će se kretati oko nule. Takvo vrijeme je i zdravo pa će biometeorološka situacija biti povoljna.

U nedjelju i početkom novog tjedna možda malo zatopli, ali u nedjelju postoji mogućnost i za slab snijeg. Moramo spomenuti da taj slab snijeg ne vide sve izračuni i da ako ga i bude bit će ga malo.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov