Thursday, Jul. 2, 2020

Tjedna prognoza: Jesen stiže, dunjo moja

Autor:

|

20.09.2016

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Jesen stiže, dunjo moja

Na samom smo kraju druge dekade rujna i svega nas dva dana dijele od jesenske ravnodnevnica, odnosno kalendarskog početka jeseni koja stiže 22. rujna u 16 sati i 21 minutu. Posljednjih nekoliko dana na vrijeme djelovala je ciklona koja je ponegdje donijela (vrlo) obilne oborine. Primjerice, u Brelima je samo tijekom nedjelje palo preko 120 litara kiše po kvadratnom metru, a na sjevernom Jadranu ponegdje i preko 200 litara. Tako je u samo jedan dan palo znatno više kiše nego što prosječno padne u rujnu.

Dok je izvjesno da će na većem dijelu obale i zaobalja rujan završiti kao prosječno ili natprosječno kišan mjesec, na mnogim dalmatinskim otocima stanje s oborinama nije se bitno popravilo ni s posljednjom ciklonom. Ljetna suša učinila je svoje, a konkretniju kišu najviše su iščekivali maslinari koji većinom i dalje nastavljaju čekati značajnije količine oborina.

Sudeći prema prognostičkim materijalima, pred nama je novo duže stabilno razdoblje! Sljedećih desetak dana bit će stabilno, uz obilje ranojesenskog sunca. S obzirom na i dalje toplo more, čije su površinske temperature od 21 do 24, i dnevnu toplinu u danima pred nama, sezona kupanja i dalje će se nastaviti… U unutrašnjosti će noćne temperature biti znatno niže uz sve češću pojavnost magle sljedećih jutara.

JADRAN:

U utorak nas posvuda očekuje pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, koja će samo povremeno biti pojačana s jakim udarima. Ipak, u noći i ujutro podno Velebita bit će jake bure s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21°C ponegdje u zaobalju do 26°C u Dalmaciji.

U većini krajeva pretežno sunčano i suho bit će u srijedu. Puhat će slaba do umjerena bura koja još podno Velebita povremeno može biti jaka. Jutro će biti malo hladnije s minimalnim temperaturama od 6 do 12°C u zaobalju i 12 do 17°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Pretežno vedro bit će posvuda u četvrtak. U noći je ponegdje u kotlinama zaobalja moguća magla. U noći će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura. Danju na sjevernom Jadranu slaba bura, u Dalmaciji slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u zaobalju do 25°C u južnoj Dalmaciji.

Pretežno sunčano će prevladavati u petak. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 18°C ponegdje u zaobalju do 24°C u južnoj Dalmaciji.

Stabilno vrijeme nastavit će se i u dane vikenda. U subotu če prevladavati sunčano, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku, a u jutarnjim satima ponegdje u zaobalju može biti magle. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab vjetar s mora. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak ili neznatno više.

nedjelju pretežno sunčano. Ujutro i navečer slaba bura, danju će puhati slab vjetar s mora. Jutro svježe, danju toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 21 do 26°C.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak u Slavoniji pretežno oblačno, u prvom dijelu dana još ponegdje uz malo kiše. U središnjoj Hrvatskoj kombinacija oblaka i sunčanih razdoblja i uglavnom suho. Poslijepodne su kraća sunčana razdoblja moguća i u Slavoniji. U Gorskom kotaru i Lici dosta oblaka, ponegdje uz kraći pljusak, osobito u popodnevnim satima u Gorskom kotaru. Puhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova, a najviša temperatura očekuje se između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

Srijeda nam donosi daljnju stabilizaciju vremenskih prilika. Ujutro je mjestimice moguća magla, a tijekom dana će biti djelomično sunčano i suho. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutro će biti hladnije uz minimalnu temperaturu od 7 do 13, a najviša dnevna temperatura većinom između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Magla je još vjerojatnija u četvrtak ujutro kad će i temperatura biti dosta niska, samo od 4 do 10 Celzijevih stupnjeva. Tijekom dana dosta sunčanog vremena uz većinom slab vjetar i popodnevnu temperaturu od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

U petak veći dio dana djelomično sunčano i uglavnom suho. Navečer i u noći sve više oblaka, a samo ponegdje i malo kiše. Jutarnja temperatura od 4 do 10 uz mjestimičnu maglu, a najviša dnevna većinom od 16 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Subota nam donosi promjenjivo vrijeme uz više oblaka. Mjestimice može pasti malo kiše, ali važno je naglasiti da još uvijek nije pouzdana prognoza jer se u trenutku izrade ove prognoze nije moglo točno predvidjeti položaj kišne naoblake. Ako i bude kiše bit će je u malim količinama i samo mjestimično. U svakom slučaju subota izgleda rizičnija nego petak…

U nedjelju kombinacija oblaka i sunca, a prema prognostičkim materijalima dan bi trebao proći uglavnom suho. Ostat će svježe uz povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Slično vrijeme bi nas moglo dočekati i na početku novog tjedna. Uglavnom suho uz kombinaciju sunca i oblaka, a ujutro je moguća i magla.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov