Friday, Jan. 22, 2021

Tjedna prognoza: Još malo snijega, a zatim mirnije i malo toplije

Autor:

|

09.02.2015

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Još malo snijega, a zatim mirnije i malo toplije

Jako zahlađenje i orkanski udari bure na samom početku tjedna rezultat su pritjecanja vrlo hladnog zraka sa sjevera kontinenta. Tako je veljača prevrtljača još jednom opravdala svoj epitet; još prije nekoliko dana temperature su u Dalmaciji bile iznad 15°C, a danas minuse ili „nulu“ bilježimo čak uz obalu i na otocima.

Bura je rastjerala oblake, što će biti uvod u tjedan koji nam donosi znatno više sunca od brojnih prije njega. Tek krajem tjedna ponovno bi moglo biti promjenjivije, ali sljedeća jaka promjena vremena nije na vidiku. Tjedan će početi zimski, no temperature zraka brzo će se vratiti u normalu, osobito popodnevne. U unutrašnjosti će danas, a još ponegdje i sutra, biti malo snijega ili susnježice, ali količina će biti uglavnom manja od 10 cm.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti pretežno sunčan ili vedar na većem dijelu Jadrana. Samo je u podvelebitskom kanalu, na Kamešnici i Dinari, uz promjenjivu naoblaku povremeno moguć snijeg. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. Bura će danju sve više slabiti i na moru okretati na tramontanu, pa će do večeri većinom puhati umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do -1°C, uz obalu i na otocima od -1 do 5°C. Najviše dnevne temperature od -1 ponegdje u zaobalju od 7°C na vanjskim otocima.

U utorak pretežno vedro u većini predjela. U podvelebitskom kanalu, na Kamešnici i Dinari i dalje povremeno može biti slabog snijega. Puhat će umjerena, na udare jaka tramontana, rijetko gdje i bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature u Zagori od 4 do 8°C, drugdje od 9 do 13°C.

U srijedu nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 14°C, ponegdje u Zagori malo niže.

Pretežno sunčano bit će u četvrtak. Navečer može biti promjenjive naoblake, a na otvorenom moru može pasti i malo kiše. Ujutro slaba do umjerena bura, danju će na moru okrenuti na slab levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 13°C, ponegdje u Zagori malo niže.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom petka. U većini predjela bit će suho, ali je na moru i samo ponegdje uz obalu, većinom srednjeg Jadrana, moguća prolazna i slaba kiša. Puhat će većinom slab levant i jugo, na moru ponegdje umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 14°C.

U subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako oborina neće biti svugdje, povremeno će biti kiše, u gorju i snijega. Kiša će najčešća biti na moru, osobito otvorenom. Puhat će umjereno jugo i levant, na moru povremeno i jako jugo, a na sjevernom Jadranu levant i bura. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 7 do 13°C.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se i tijekom nedjelje, ali će biti stabilnije u drugom nego u prvom dijelu dana. Uglavnom je ujutro moguća slaba kiša, u planinama iznad 1000 metara i snijeg. Jugo će se najduže zadržati na otvorenom moru, ali će sve više slabiti, uz obalu i na otocima uglavnom slaba do umjerena bura i levant.  Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

KOPNO:

U ponedjeljak većinom oblačno, povremeno sa snijegom, osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje može pasti 5-10 cm novog snijega. Prijepodne na istoku još dosta sunca. Vjetrovito i hladno uz umjeren i jak sjeverni vjetar koji će poslijepodne i navečer oslabjeti. Jutarnja temperatura od -12 do -3°C, a najviša dnevna većinom od -3 do 1°C.

U utorak hladno uz dosta oblaka, a i dalje postoji mogućnost za slabe oborine. S obzirom da će malo zatopliti osim slabog snijega može biti i slabe kiše, no općenito očekujemo malo oborina. Na zapadu će biti većinom suho, možda i uz malo sunca. U prometu oprezno da ne bi bilo poledice. Jutarnja temperatura malo ispod nule, a najviša dnevna malo iznad nule pa možemo reći da će hladnoća malo popustiti.

U srijedu, četvrtak i petak bi trebalo biti stabilno i suho pod utjecajem anticiklone. Jutra će biti hladna uz mraz i poledicu, a i danju zimske temperature, ali u laganom plusu, većinom od 1 do 6°C. Vjetar će biti slab. Dodajmo da je u jutarnjim satima mjestimice moguća magla, a ako se magla dulje zadrži onda će dnevne temperature biti malo niže od navedenih. Biometeorološka situacija će biti povoljna pa će meteoropatima i kroničnim bolesnicima odgovarati ovakvi vremenski uvjeti. Slično vrijeme očekuje nas i u subotu.

 Nedjelja bi mogla donijeti više oblaka, a nisu isključene ni vrlo slabe oborine, prije svega u Gorskom kotaru i Lici. Neki prognostički modeli daju suho vrijeme tijekom nedjelje, čak i malo sunca, ali neki izračuni upućuju na vrlo slabe oborine na granici kiše i snijega. Uzet ćemo najgori mogući scenarij, a ako ispadne bolje većini ljudi će to odgovarati. Najvjerojatnije će se ipak zadržati suho i prohladno, osobito u Slavoniji.

U ponedjeljak bi trebalo biti suho i mirno. Jutro hladno uz mraz, a danju uz sunčana razdoblja vjerojatno idemo malo iznad nule.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov