Tuesday, Dec. 1, 2020

Tjedna prognoza: Jutarnja hladnoća, dani ugodni uz dosta sunca

Autor:

|

07.09.2015

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Jutarnja hladnoća, dani ugodni uz dosta sunca

Vikend ciklona donijela je znatno više oborina sjevernom Jadranu nego drugim dijelovima Hrvatske, ali su i neki drugi dijelovi zemlje tijekom petka i subote dobili više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Prolaskom fronte, vrijeme se u nedjelju postupno stabiliziralo, a da smo kročili u klimatološku jesen osjetili smo po padu temperature zraka koji je najizraženiji bio u noćnim satima. Bez obzira na prolaznu promjenu za nama, more je i dalje vrlo toplo pa mu površinske temperature u Dalmaciji dosežu i vrlo toplih 27 stupnjeva Celzijevih. Novi tjedan donosi dominaciju anticiklone, ali će krajem tjedna blizu našim krajevima biti prisutna ciklona u višim slojevima troposfere. Tjednom će dominirati djelomično sunčano i suho vrijeme, s prohladnim noćima i toplim danima.

JADRAN:

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Bura će posvuda slabiti tijekom dana i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i tramontanu, navečer će ponovno posvuda zapuhati slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 16 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Bura će posvuda slabiti tijekom dana i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i tramontanu, navečer će ponovno posvuda zapuhati slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Pretežno vedri bit će tijekom srijede. Krajem dana na jugu Dalmacije umjerena naoblaka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju će bura slabiti, u Dalmaciji okretati na slab zapadnjak i jugozapadnjak, a navečer ponovno slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Djelomično sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku u Dalmaciji bit će tijekom četvrtka. Na otvorenom moru južne Dalmaciji mogući su slabi pljuskovi. Ujutro i navečer puhat će umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Danju će bura slabiti i u Dalmaciji okrenuti na slab vjetar pretežno zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne slične onima u srijedu ili neznatno više.

U petak djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku, osobito u drugom dijelu dana. Ujutro će puhati bura, danju će okretati na slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka u blagom porastu, najviše dnevne u blagom padu. Prognostički modeli, zbog blizine visinske ciklone, nisu suglasni oko meteorološkog scenarija u dane vikenda, stoga su moguća odstupanja od napisane vremenske prognoze.

U subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno su mogući kiša i pljuskovi s grmljavinom, više i češće na sjevernom Jadranu. Zapuhat će slab do umjeren vjetar južnih smjerova, ponegdje na moru popodne i umjereno jako jugo. Jutro još malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 24 do 28°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, uz mogućnost slabe kiše ili pljuska s grmljavinom bit će tijekom nedjelje. Puhat će umjereno jugo i bit će malo toplije.

KOPNO:

Početak ovog tjedna trebao bi nam donijeti stabilnije vrijeme, ali češću jutarnju maglu i osjetno hladnije noći i jutra. Danju djelomično sunčano, ali ne osobito toplo, temperatura će biti većinom između 17 i 22 Celzijeva stupnja. Biometeorološka situacija će biti znatno povoljnija jer je to zdravo vrijeme. Miris rane jeseni… Prema kraju dana više oblaka, a na krajnjem sjeveru ponegdje koja kišna kap.

Par kapi kiše možda padne na krajnjem sjeveru oko utorka, ali to bi bile male količine i samo lokalno. Uglavnom bi i utorak bio većinom suh, ali trebat će nam dugi rukavi u jutarnjim i večernjim satima jer će biti dosta svježe. Noćna temperatura mogla bi biti ispod 10°C, a danju će pirkati sjeveroistočni povjetarac koji neće dopustiti veći rast temperature od dvadesetak Celzijevaca.

Sredina tjedna bi trebala proći suho i ugodno, i dalje uz svježa jutra. Moguća je i magla pa pripazite zbog smanjene vidljivosti, a treba podsjetiti i da će zbog početka škole na cestama biti više djece. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati, možda će dnevna biti stupanj-dva viša.

Nešto (malo) kiše moglo bi nam pasti s petka na subotu. Zasad se čini da to neće biti velike količine, ali ipak treba računati na kišu oko petka. Jutarnja temperatura će malo porasti jer će noći biti oblačnije, a zbog manje sunca i moguće kiše dnevna temperatura vjerojatno će se malo sniziti.

U nedjelju se opet čini malo ljepše, ali uz prohladno jutro s mogućom maglom. Dnevna temperatura postupno će rasti.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov