Thursday, Jul. 9, 2020

Tjedna prognoza: Lakše ćemo disati, mogući su i pljuskovi

Autor:

|

15.06.2015

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Lakše ćemo disati, mogući su i pljuskovi

Ušli smo u posljednji tjedan kalendarskog proljeća. Ljeto nam počinje u nedjelju u 18 sati i 38 minuta. Trenutak je to ljetnog suncostaja, odnosno dijela godine kada svijetli dio dana na sjevernoj Zemljinoj hemisferi traje najduže. U novom tjednu nastavit će se vrijeme karakteristično za ovaj dio godine. To znači vrlo toplo do vruće, uz dosta sunca, ali uz povremene grmljavinske pljuskove pa i nevrijeme. Nestabilnije će biti u prvom dijelu i sredinom tjedna, a sunčanije i sve toplije prema kraju tjedna, osobito za vikend.

JADRAN:

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom ponedjeljka. Iako će se u nekim predjelima cijeloga dana zadržati suho, ponegdje će biti prolaznih i većinom pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo i lebić, navečer na otvorenom moru sjevernog Jadrana može biti jakih udara lebića. Minimalne jutarnje temperature zraka od 16°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 23°C ponegdje na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će u utorak. Uz prolazno više oblaka, samo će ponegdje biti slabih grmljavinskih pljuskova. Navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje s kišom, ponegdje i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Ujutro će puhati slab do umjeren lebić, popodne u Dalmaciji zapadnjak i sjeverozapadnjak, na sjevernom Jadranu okrenut će na jugo, a navečer prolazno može biti jakih udara vjetra različitih smjerova. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C.

Srijeda će biti promjenjiva. Na sjevernom Jadranu tijekom dana sve sunčanije, a u Dalmaciji će ponegdje biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, pa će neka područja dobiti tek manje količine oborina, a u nekima je moguće prolazno jače nevrijeme praćeno tučom. Popodne i u Dalmaciji postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, do večeri će se proširiti i na Dalmaciju. Jutarnje temperature bit će malo više, a najviše dnevne malo niže u odnosu na utorak.

U četvrtak će biti djelomično sunčano i većinom suho. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, slabit će u drugom dijelu dana. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature malo niže u odnosu na prethodne dane, većinom od 23 do 28°C.

U petak u Dalmaciji pretežno sunčano, u drugom dijelu dana uglavnom u zaobalju uz mjestimične slabe pljuskove. Promjenjivije na sjevernom Jadranu, gdje lokalno može biti prolaznih grmljavinskih pljuskova, osobito u zaleđu Kvarnera. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Jutro ugodno, najviše dnevne temperature većinom od 25 do 29°C.

U subotu će biti djelomično sunčano i većinom suho. U početku će puhati slaba do umjerena bura, danju će prestati i okrenuti na slab maestral. Najviše dnevne temperature većinom od 26 do 30°C.

Nedjelja donosi djelomično sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Uglavnom su na otvorenom moru i otocima Dalmacije mogući povremeni pljuskovi. U noći tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab maestral. Bit će malo toplije.

KOPNO:

Tijekom ovog tjedna očekujemo nestabilno i svježije vrijeme. Nad ovaj dio Europe prelit će se hladniji i vlažniji zrak sa sjeverozapada pa nam u ponedjeljak već može biti jačih pljuskova i grmljavine, ali će još veći dio dana biti vrlo toplo i sparno sa sunčanim razdobljima. Dakle, do poslijepodneva dosta sunca, topline i južine. Kasno popodne i navečer mogući su grmljavinski pljuskovi, nadajmo se da neće biti nevremena koje je moguće kad je ovakva sparina. Puhat će umjeren jugozapadnjak uz najvišu dnevnu temperaturu većinom od 27 do 31 Celzijev stupanj, u Gorskom kotaru nižu.

U utorak svježije i oblačnije, još u noći i ujutro mjestimice uz kišu ili pljuskove s grmljavinom. Sjeverni vjetar dobro će nas rashladiti. Temperatura bi se mogla sniziti i za više od pet stupnjeva, možda i više. U drugom dijelu dana će već biti uglavnom suho sa sunčanim razdobljima, osim u Gorskom kotaru i Lici gdje će ostati nestabilno. Kad već nema neke prave kiše koja bi natopila zemlju, bar ćemo lakše disati.

Promjenjivo i ugodno ostat će i u srijedu i četvrtak. Izmjena sunca i oblaka, a tijekom srijede mjestimice može biti kiše ili pljuskova, ali nisu na vidiku neke obilne oborine. Sjeverno strujanje i pojačan sjeveroistočni vjetar održavat će temperaturu zraka vrlo ugodnom – ujutro od 13 do 17, a danju od 18 do 24 Celzijeva stupnja. U četvrtak je mogućnost za kišu manja, a sunca će biti više. Ujutro svježe, a ponegdje po kotlinama je moguća kratkotrajna sumaglica. Danju malo toplije nego u srijedu uz slabiji vjetar.

U petak oblačnije uz veću šansu za kišu ili pljusak s grmljavinom. Opet nije na vidiku neka konkretna velika kiša, nego više kao lokalni razbacani pljuskovi pa koga ulovi ulovi… Ponovno će malo osvježiti.

U subotu bi moglo malo zatopliti i zajužiti. To će biti najava moguće stabilizacije vremena i zatopljenja, ali to nije neka velika vrućina. Čak vjerojatno nećemo dostići ni 30 stupnjeva cijeli ovaj tjedan. Jutro će u subotu biti svježe uz minimalnu temperaturu od 11 do 16, a danju uz većinom slab vjetar između 22 i 26 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja bi mogla daljnju stabilizaciju uz puno sunca i topline, ali i dalje vrlo ugodnu temperaturu zraka od 24 do 28 Celzijevih stupnjeva.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov