Tuesday, Jun. 22, 2021

Tjedna prognoza: Puno sunca i topline, moguća magla, krajem tjedna malo hladnije

Autor:

|

09.11.2015

|

Kategorije:

Tjedna prognoza: Puno sunca i topline, moguća magla, krajem tjedna malo hladnije

Iako je svijetli dio dana sve kraći, iz dana u dan temperature zraka lagano rastu. U nedjelju su, tako, temperature mjestimice prešle vrlo toplih 25°C u najtoplijem dijelu dana. Primjerice, u Kninu je najviša dnevna temperature zraka iznosila 25,8°C, što je najviša temperatura ikada službeno u Kninu izmjerena na taj datum. Drugdje su najviše dnevne vrijednosti većinom bile od 20 do 25°C. More i dalje od Hvara do Dubrovnika doseže natprosječno toplih 20 Celzijevih stupnjeva. Natprosječno toplo vrijeme nastavit će se čitavog novog tjedna. Ne samo da neće biti kiše, nego ćemo imati i dosta sunca. Od sredine tjedna značajno će porasti mogućnost za pojavu magle, uglavnom u unutrašnjosti i u Zagori, ali i ponegdje na moru.

JADRAN:

U ponedjeljak će prevladavati vedro. U noći tiho, a danju će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će krajem dana na moru Dalmacije ponegdje biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 15°C, uz obalu i na otocima od 11 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 25°C.

Pretežno vedro bit će u utorak. Ujutro je ponegdje u kotlinama zaobalja moguća magla. Noću slaba, samo ponegdje umjerena bura. Danju će puhati slab vjetar sa zapada i sjeverozapada, popodne na moru Dalmacije umjeren, ponegdje i pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 15°C, uz obalu i na otocima od 11 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 25°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Ujutro je uglavnom u kotlinama zaobalja moguća magla. U noći tiho ili slaba bura, danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova, popodne na otvorenom moru Dalmacije umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 15°C, uz obalu i na otocima od 11 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C, na zapadnoj obali Istre malo niže.

Četvrtak će biti pretežno sunčan, ali ponegdje uz jutarnju sumaglicu i maglu. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka bit će u laganom padu, a najviše dnevne od 17 ponegdje u Istri do 24°C ponegdje u Dalmaciji.

U petak nastavak stabilno i pretežno sunčanog vremena. Ujutro će u zaobalju, ali i ponegdje na moru biti magle. Noću će puhati slaba bura, danju slab vjetar s mora. Najviše dnevne od 17 ponegdje u Istri do 23°C ponegdje u Dalmaciji.

Pretežno sunčano bit će u subotu. Ujutro je mjestimice moguća magla. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, ali će bura u drugom dijelu dana ojačati, osobito na sjevernom Jadranu. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

U pretežno vedru nedjelju puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutro će biti malo hladnije, a najviše dnevne temperature većinom od 16 do 22°C.

UNUTRAŠNJOST:

Stabilno i suho vrijeme čeka nas u ponedjeljak. Puhat će slab jugozapadni vjetar. Tijekom dana duža sunčana razdoblja, a više oblaka navečer, osobito u sjevernim područjima. Imat ćemo i relativno povoljnu biometeorološku situaciju pa će ovo zdravo vrijeme odgovarati većini ljudi. Najviša dnevna temperatura mogla bi narasti na 20 do 24 Celzijeva stupnja.

Stabilno vrijeme će se nastaviti i sredinom tjedna. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, s mirnim i tihim vremenom postoji mogućnost za maglu ili nisku naoblaku, osobito u jutarnjim satima. Jutra ostaju prohladna, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će malo pasti kako dani odmiču. U slučaju vedrih noći postoji mogućnost za slab mraz od sredine tjedna, ali u većini mjesta ga neće biti. Dakle, nema ni  kiše, ali mogla bi nas malo zagnjaviti niska naoblaka ili magla. Ipak će to biti povoljno vrijeme za radove i boravak na otvorenom, a na ruku nam ide i povoljna biometeorološka situacija. I na Jadranu i u planinama će biti većinom sunčano i toplo. Općenito će nam sredina tjedna biti dosta topla, a u drugoj polovici će temperatura lagano pasti.

Čini se da bi i u četvrtak i petak vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da je u noći i ujutro moguća magla. Danju bi moglo biti sunca, ali ovisi o zadržavanju niske naoblake i magle. O količini oblaka i magle će ovisiti i temperatura. Vedre noći donose nam nižu temperaturu, možda i slab mraz, oblačne noći temperaturu iznad nule. Vedri dani donose nam ugodnu toplinu, tmurni dani pak znače zadržavanje hladnoće. Općenito će dnevna temperatura u četvrtak i petak biti od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Neki manji poremećaj mogao bi doći do nas tijekom vikenda. Iako u trenutku izrade prognoze modeli upućuju da neće biti (značajnije) kiše ili će ostati čak i potpuno suho, stavit ćemo mogućnost da možda padne malo kiše oko subote. Temperatura zraka će malo pasti, osobito dnevna. Početkom sljedećeg tjedna opet se čini suho.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov