Saturday, Sep. 25, 2021

Tornada blizanci razorili gradić u Nebraski (VIDEO)

Autor:

|

17.06.2014

|

Kategorije:

Tornada blizanci razorili  gradić u Nebraski (VIDEO)

U ponedjeljak navečer mali gradić Pilger  na sjeveroistoku američke savezne države Nebraska, pogodila su dva tornada blizanca. Potvrđena je smrt dvoje ljudi. Prema lokalnim vlastima 75% Pilgera je uništeno. U gradiću su potpuno uništene sve poslovne zgrade. Uništena je i crkva, škola te zgrade vatrogasaca.  Ta dva tornada su dio naleta tornada koji je na tlo Nebraske i Iowe spustio 19 tornada. Osim dvije mrtve osobe u Pilgeru ozlijeđeno je još najmanje 19 ljudi. Prema podacima Državnog meteorološkog ureda riječ je o prvim žrtvama tornada u Nebraski nakon više od 10 godina. Posljednji je put u Nebraski tornado uzeo život 22. svibnja 2004. godine.

Tornada blizanci koji su razorili Pilger su vrlo rijetki. Bili su udaljeni oko 3,2 – 4,8 kilometara, a oba  su se razvila iz istog superćelijskog oblaka.  Superćelije u kojima se razvije rotacija tipično imaju jedan centar rotacije iz kojeg se razvije tornado. Oluja koja se razvila nad sjeveroistokom Nebraske bila je toliko velika da su se formirala dva odvojena centra rotacije, a svaki od njih je razvio veliki razorni tornado.

 Video snimka tornada blizanaca koje su snimili lovci na oluje iowachase.com (AKA ‪‪StormChasingVideo.com.)

 

 Video BaseHuntersChasing

 

Snimka područja kojeg su razorila tornada blizanci. Prve procjene govore da je riječ o šteti koju su počinila tornada najmanje kategorije Ef-3  (Nebraska State Patrol helicopter)

 

foto: Reed TImmer (@reedtimmerTVN)

 

foto: Greg Johnson

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned