Friday, May. 29, 2020

Tornado kod Venecije (8. srpnja 2015.) je bio kategorije F4

Autor:

|

15.07.2015

|

Kategorije:

Tornado kod Venecije (8. srpnja 2015.) je bio kategorije F4

Snažan tornado koji je 8. srpnja 2015. pogodio  grad Mirano, dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Venecije je na temelju analize počinjene štete kategoriziran kao F4 tornado. Taj tornado je potpuno sravnio sa zemljom jednu veliku vilu sagrađenu u 18. stoljeću. Nekoliko je kuća pretrpjelo  ozbiljnu štetu i  s urušenim zidovima.  Sa više kuća je potpuno odnesen krov, dok je znatan broj kuća pretrpio značajna ili barem manja oštećenja krova.

Rezultat je to analize  štete koju je počinio tornado. Tijekom tri dana (11.-13. srpnja 2015) je  tim od četiri  meteorologa  (iz ESSL-a – European Severe Storms Laboratory, Meteorological Service of ARPA Veneto, austrijskog ZAMG-a i Meteonetwork) analizirala posljedce tornada.

Iako konačni izvještaj još nije objavljen, glavni rezultati istraživanja su slijedeći:

–       Tornado je na tlu prešao put od 11,5 km

–       prosječna širina tornada je bila 700 m

–       maksimalna širina je iznosila 1000 metara

–       F4 je maksimalni intenzitet  tog tornada

Taj je tornado usmrtio jednu osobu, a ozlijedio  72 osobe od kojih tri teže.

Ljestvica jakosti tornada (Fujita ljestivica)  sadrži šest kategorija tornada (F0 do F5). Brzina vjetra se procjenjuje na temelju analize štete koju je počinio tornado.  Šteta koju počini tornado kategorije F4 se karakterizira kao „razarajuća“  ili „devastirajuća“, a to znači da se građevine sa solidnim temeljima sravne sa zemljom, a one sa slabijim temeljima vjetar potpuno odnese.   Takav tornado diže automobile koji postaju opasni projektili.  Brzina vjetra koji može postići takvu štetu je od 333 do 418 km/h.

Navedene brzine vjetra se odnose na tzv. originalnu Fujita ljestvicu jakosti tornada.  Od 1. veljače 2007. se u SAD-u koristi nova  tzv.  EF ljestvica jakosti tornada. 

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned