Sunday, Jul. 12, 2020

Traje mirna sezona uragana na Atlantiku; Vrlo aktivan istočni Pacifik

Autor:

|

02.10.2014

|

Kategorije:

Traje mirna sezona uragana na Atlantiku; Vrlo aktivan istočni Pacifik

Ovogodišnja sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku protječe prilično  mirno..U rujnu, koji je klimatološki najaktivniji mjesec po pitanju tropske aktivnosti na Atlantiku formirane su samo dvije tropske oluje, Dolly i Edourad.  Edourad je nad središnjim Atlantikom sredinom rujna kratkotrajno dosegnuo i status uragana treće kategorije.  Od 1995. godine, kada je počelo  razdoblje pojačane tropske aktivnosti na Atlantiku, samo je jedne godine (1997.) u mjesecu rujnu formirano manje tropskih sistema nego ove godine. Te je godine rujan donio tek jedan uragan.

Ukupno je ove godine na Atlantiku, do početka listopada imenovano samo pet tropskih oluja, a posljednji puta se tako nešto dogodilo već spomenute 1997. a prije toga  1986. godine.  Ukoliko se promatra ACE indeks (Accumulated Cyclone Energy) koji uzima u obzir i intenzitet  i trajanje tropskih oluja i uragana, onda on ove godine iznosi tek 43% od prosjeka za razdoblje 1981.-2010.

Iako je i prva polovica listopada klimatološki aktivno razdoblje tropske aktivnosti na Atlantiku, prognostički modeli ne očekuju formiranje nove tropske oluje. Nad većim dijelom tropskog Atlantika i dalje traju nepovoljni atmosferski uvjeti za razvoj tropskih sistema (jaki visinski vjetrovi i velika količina suhog pustinjskog zraka).

Na istočnom Pacifiku pak sasvim druga tropska priča.  Početak listopada je donio novu tropsku oluju nazvanu Simon. Oluja se nalazi oko 300 kilometara ispred pacifičke obale Meksika. Prognoze govore da bi se Simon početkom slijedećeg tjedna trebao približiti poluotoku Baja California i donijeti jake vjetrove i obilnu kišu. Očekuje se i da će Simon ojačati i postati uragan. Ukoliko se to desi biti će to već dvanaesta oluja zaredom koja je na istočnom Pacifiku postala uragan. Tako  nešto se u znanoj povijesti još nije dogodilo.  Rekord drži 1992. godina sa osam uzastopnih uragana.

Putanje i intenzitet tropskih oluja i uragana (crveno) na Atlantiku u 0214. godini do početka listopada (izvor: NOAA)

 

Položaj i prognoza intenziteta i putanje tropske oluje Simon (2.10.2014.)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned