Friday, May. 29, 2020

Tri dana suho i toplo, a u petak stižu kiša i osvježenje

Autor:

|

05.04.2016

|

Kategorije:

Tri dana suho i toplo, a u petak stižu kiša i osvježenje

Fotografija: Marko Posavec

Za nama je već poduži niz stabilnih dana koje nam je osigurala postojana anticiklona nad našim dijelom Europe. Sunce je sve jače pa dnevne temperature zraka iznad 20 Celzijevih stupnjeva više nisu rijetkost. More se protekle zime nije “pošteno” ni ohladilo pa će mu ove godine, ne bude li meteoroloških iznenađenja, trebati kraće da se zagrije na vrijednosti koje garantiraju ugodno kupanje. Ne čudi stoga podatak da je već jučer u Dubrovniku temperatura mora dosegnula 17°C. Stabilno vrijeme i izostanak značajnijeg vjetra pogodovali su zadnja 2 dana stvaranju magle na moru i ponegdje uz obalu, a magla se jučer cijelog dana zadržavala nad morem sjevernog dijela Jadrana. Stabilno vrijeme pratit će nas sve do četvrtka, a onda će se zbog približavanja sredozemne ciklone sa zapada vrijeme krajem tjedna mijenjati. To znači da petak i vikend donose promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu i nešto niže temperature zraka.

JADRAN:

Utorak će biti pretežno sunčan. Ujutro će na moru ponegdje biti magle ili niskih oblaka. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 11°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 16 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 25°C ponegdje u Dalmaciji.

Stabilno vrijeme nastavit će se tijekom pretežno sunčane srijede u kojoj je još ujutro ponegdje na moru moguća magla. Puhat će slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 15 ponegdje na zapadnoj obali Istre do 24°C ponegdje u Dalmaciji.

Četvrtak će početi djelomično sunčano, ali će u drugom dijelu dana biti sve više oblaka. Kasno navečer s mora će početi kiša. Puhat će umjereno jugo koje će navečer biti u jačanju. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na srijedu, osim u Istri, gdje će biti malo više.

U petak umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, a u Dalmaciji su mogući pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno i pojačano jugo, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jugo će prestati i okrenuti na slabu do umjerenu buru i levant. Kasno navečer na jugu Dalmacije lebić. Jutro će posvuda biti malo toplije, a najviše dnevne temperature u laganom padu i bit će većinom od 14 do 19°C.

Promjenjivo će biti i tijekom subote. Prema današnjim prognostičkim materijalima, više suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, a povremene kiše i pljuskova u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu će zapuhati sjeverozapadnjak, a još na jugu Dalmacije veći dio dana jugo i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 15°C u zaobalju, od 15 do 18°C uz obalu i na otocima.

Prognostički modeli za nedjelju još su nedorečeni. Dok europski modeli predviđaju stabilizaciju vremena uz sjeverozapadnjak, američki model predviđa promjenjivo vrijeme u jugo i povremene oborine. Prognozu za vikend ćemo ažurirati sa sljedećim izlazima prognostičkih modela.

UNUTRAŠNJOST:

Tijekom utorka suho i djelomično sunčano uz umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 8 do 14, a najviša dnevna od 21 do 27 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu će biti suho i vrlo toplo. Izmjenjivat će se oblaci sa sunčanim razdobljima uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar koji će poslijepodne na sjeveru okrenuti na slab do umjeren sjeveroistočnjak. Ponegdje uz granicu s Mađarskom krajem dana nije isključena mogućnost za kraći pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 8 do 14, a najviša dnevna između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak i dalje većinom suho i djelomično sunčano. Prema kraju dana sve oblačnije, a navečer i u noći na petak je moguća kiša. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 7 do 13, a najviša dnevna između 19 i 24°C, u istočnoj Slavoniji malo viša.

U petak će oblaka biti više, a vjerojatno će i zahladiti. Uz sjeverni vjetar dnevna temperatura bi se mogla osjetno sniziti, ali to neće biti drastično zahladnjenje nego samo povratak u okvire za doba godine. Čini se da bi moglo biti i kiše ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura će biti od 8 do 13, a najviša dnevna neće se puno mijenjati u odnosu na jutarnju, očekujemo većinom između 10 i 15°C, na istoku zemlje još uvijek toplije.

Čini se da nam onda i dani vikenda nose promjenjivo i malo svježije vrijeme. Nije to povratak zime, ali uz dosta oblaka još je tijekom subote moguća kiša pa temperatura ostaje uglavnom u rasponu od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva. U nedjelju bi ponovno trebalo biti sunčanije, većinom suho i malo toplije. Još viša temperatura mogla bi nas dočekati na početku sljedećeg tjedna.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov