Wednesday, Jul. 8, 2020

Tropi: Odile, Polo, Edouard, Kalmaegi

Autor:

|

16.09.2014

|

Kategorije:

Tropi:  Odile, Polo, Edouard, Kalmaegi

Sredina rujna protječe uz izraženu aktivnost na tropskim morima. Najviše pažnje ovih dana privlači uragan Odile. U ponedjeljak je taj uragan pogodio jug meksičkog poluotoka Baja California snagom treće kategorije s stalnim vjetrovima od 201 km/h. Uz uragan Olivia iz 1967, riječ je o najsnažnijem uraganu koji je pogodio Baju u znanoj povijesti.  Uragan je počinio veliku štetu na tom poluotoku, posebno na jugu gdje se nalaze poznata turistička središta Cabo San Lucas i San Jose del Cabo.  Aerodromi su zatvoreni zbog velike štete koju je počinio uragan, a u Cabo San Lucasu se ne očekuje njegovo otvaranje prije listopada. U udaru uragana nije bilo ljudskih žrtava,

Prema podacima sa NASA-inog  satelita TRMM  jedan sat prije ulaska oka uragana na kopno intenzitet kiše u uraganu je iznosio 188 mm na sat. U mjesru La Pazu je u 24 sata palo 170 mm kiše. Neslužbeni podatak s meteorološke postaje koja se nalazi nekoliko kilometara u unutrašnjosti govori da je uragan donio 695 mm kiše. Područje koje je uragan pogodio je izrazito sušno. U Cabo San Lucasu prosječno godišnje padne 221 mm kiše.

Aerodrom u Cabo San Lucasu je teško oštećen u udaru uragana Odile

 

Prelaskom preko Baja Californie uragan je oslabio i postao tropska oluja. Međutim i dalje na sjeveru Meksika i susjednom području jugozapada SAD-a donosi velike količine kiše. Prognoze govore da bi dijelove američkih država Arizona i Novi Meksiko slijedećih dana mogle pogoditi katastrofalne poplave.

Satelitska snimka tropske oluje Odile nad sjeverozapadom Meksika

Meksiku stiže i nova tropska prijetnja. Ispred južnih pacifičkih obala danas se razvila nova tropska oluja nazvana Polo.  Prognoze govore da će Polo jačati i postati uragan, a put ga vodi  uz pacifičku obalu Meksika. U drugom dijelu tjedna bi trebao proći blizu poluotoka Baja Californie.

Na drugoj strani Pacifika je svoj put završio tajfun Kalmaegi. U nedjelju je pogodio sjever Filipina. Poginulo je deset ljudi, od čega osam na trajektu koji se  prevrnuo zbog visokih valova.  Danas je tajfun pogodio krajnji jug Kine i susjedni Vijetnam. Pale su vrlo velike količine kiše, od 150 do 300 litara na širem području.   Slijedećih dana će bivši tajfun sjeveru Vijetnama te susjednim područjima Kine, Laosa i Mianmara donositi i dalje obilne kiše.

 

Na  središnjem Atlantiku i dalje pratimo uragan Edouard. Danas je ojačao i postao uragan treće kategorije s prosječnim vjetrovima od  185 km/h. To je prvi tzv. „major“ (veliki) uragan na Atlantiku od uragana Sandy iz listopada 2012. godine. Edourad će se i slijedećih dana kretati središnjim Atlantikom.  Tijekom vikenda se očekuje njegova tranzicija u post tropsku oluju zapadnije od Azora.

Uragan Edouard nad središnjim Atlantikom

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned