Thursday, May. 28, 2020

Tropska iznenađenja: Supertajfun Noru i (neočekivana) tropska oluja Emily

Autor:

|

31.07.2017

|

Kategorije:

Tropska iznenađenja: Supertajfun Noru i (neočekivana) tropska oluja Emily

Kraj  srpnja je na tropskim morima donio dva iznenađenja. Već smo spominjali u vijestima da se nad zapadnim Pacifikom, nad otvorenim oceanom  nalazi tajfun Noru.  Tijekom nedjelje, bilo je potrebno samo 18 sati da Noru od tropske oluje (s stalnim vjetrovima od 111 km/h)  postane supertajfun pete kategorije (s stalnim vjetrovima od 259 km/h).  Ovakvo brzo jačanje tajfuna nije bilo prognozirano, već se očekivalo da će Noru danima zadržati status tajfuna prve kategorije.

Noru je prvi tropski sistem na Zemlji u 2017. godini koji je dostigao status pete kategorije (prosječna brzina vjetra najmanje 251 km/h).  Tijekom ponedjeljka supertajfun je  ipak brzo  oslabio, najprije na četvrtu kategoriju s vjetrovima od 231 km/h, a potom i na treću kategoriju (203 km/h). Tajfun se nalazi južnije od Japana i eventualno bi do japanskih otoka mogao stići krajem tjedna.

Noru se nad zapadnim Pacifikom nalazi već 11 dana, odnosno od 20. srpnja 2017.  A pratit će se najmanje još tjedan dana, vjerojatno i više.

Satelitska snimka supertajfuna Noru, 31.7.2017. 12.30 sati UTC

Položaj i prognoza putanje tajfuna Noru (31.7.2017.)

 

Na Atlantiku se danas, nad Meksičkim zaljevom, neposredno ispred obala Floride formirala tropska oluja Emily.  Stanovnici Floride su, prema prognozi izdanoj u subotu očekivali hladnu frontu i kišu, ali se razvoj tropske oluje nije očekivao zbog nepovoljnih atmosferskih uvjeta, odnosno jakih vjetrova u višim slojevima atmosfere. Ipak, na rubu hladne fronte, danas se brzo razvila tropska oluja nazvana Emily.  Nacionalni centar za uragane je u 8 sati po lokalnom vremenu objavio nastanak tropske oluje, a već u 11.10 sati oluja je ušla na obale Floride, u blizini mjesta Tampa Bay.  Emily, koja je nakon ulaska na kopno postala tropska depresija,  južnoj polovici Floride donosi obilnu kišu. Nakon prelaska Floride i ponovnog ulaska na ocean, Emily bi opet trebala postati tropska oluja te se uputiti na otvoreni Atlantik.

Položaj i prognoza putanje tropske depresije Emily  (31.7.2017.)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned