Sunday, Jul. 12, 2020

Tropska oluja Bill pogodila Teksas

Autor:

|

16.06.2015

|

Kategorije:

Tropska oluja Bill pogodila Teksas

U posljednjem satu ponedjeljka po lokalnom vremenu nad Meksičkim se zaljevom formirala trospka oluja nazvana Bill.  U trenutku kad je američki Nacionalni centar za uragan objavio prva priopćenja  centar oluje se nalazio 250 kilometara ispred obala Teksasa. Tijekom utorka oluja se brzo kretala prema Teksasu i, dok ovo pišemo njen centar ulazi na obalu.  Prosječna brzina najjačih vjetrova koje donosi Bill je 95 km/h uz jače udare.

Očekuje se da će Bill istočnom  Teksasa i istočnoj Oklahomi donijeti obilnu kišu, očekuje se od 100 do 200 litara. Lokalno može pasti i do 300 litara kiše.  Ovako velike količine kiše će pasti na već natopljeno tlo pa su slijedećih dana izgledni problemi s poplavama.  Teksas i Oklahoma su u svibnju već pogodile velike poplave nakon što je mjesec završio kao rekordan po količini kiše (za sve mjesece u godini).

Nakon što uđe na kopno, Bill će izgubiti tropska obilježja, ali će slijedećih dana donijeti velike količine kiše središnjem dijelu SAD-a, sve do Velikih jezera.

Bill je druga imenovana tropska oluja na Atlantiku ove godine. Tropska oluja Ana je 10. svibnja pogodila Južnu Karolinu. To je prvi puta nakon 2001. godine da su prve dvije imenovane tropske oluje sezone pogodile kopno SAD-a.

Podsjetimo i da sve dosad objavljene prognoze za sezonu uragana na Atlantiku očekuju ispodprosječnu tropsku aktivnost.

Prognoza putanje i intenziteta tropske oluje Bill

slika 

Satelitska snimka tropske oluje Bill

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned