Tuesday, Jul. 7, 2020

Tropska oluja Boris prijeti jugu Meksika

Autor:

|

03.06.2014

|

Kategorije:

Tropska oluja Boris prijeti jugu Meksika

Ispred  pacifičkih jugoistočnih obala Meksika  danas je  formirana tropska oluja nazvana Boris. Centar oluje se nalazi 185 kilometara udaljen od obale  Ulazak oluje na kopno se očekuje tijekom srijede. Riječ o tropskoj oluji s prosječnom brzinom vjetra od 65 km/h,  pa se ne očekuju veće štete od vjetra.

Glavna prijetnja ove sporo pokretne oluje je velika količina kiše koja se slijedećih dana očekuje na jugu Meksika i u susjednoj Gvatemali.  U najjužnijim meksičkim državama Oaxaca i Chapas se očekuje od 250 do 500 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno će pasti i više od 750 litara kiše. Riječ je o planinskom području pa su izgledne bujice i odroni.

U Gvatemali je već poginulo 5 ljudi nakon odrona koje su prouzročile obilne kiše koje su pale prethodnih dana, dok se tropski sistem još organizirao.

Koliko sporo pokretne tropske oluje na tom području mogu biti opasne govori i primjer tropske oluje Agata koja je krajem svibnja 2010. pogodila isto područje. Tada je palo najviše do 565 litara kiše. U poplavama i odronima je poginulo 190 ljudi, a počinjena je i vrlo velika materijalna šteta.

Nakon ulaska na kopno Boris će postati tropska depresija. Postoji i  manja mogućnost da se njeni ostaci nakon što  uđu nad Meksički zaljev ponovno krajem tjedna organiziraju u novi tropski  sistem. Američki Državni centar za uragane daje  tek    vjerojatnost od 20%  da se to dogodi u  slijedećih pet dana .

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropske oluje Boris

 slika

Satelitska snimka tropske oluje Boris ispred pacifičkih obala južnog Meksika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned