Thursday, Jul. 16, 2020

Tropska oluja Erika: muka za prognostičare

Autor:

|

28.08.2015

|

Kategorije:

Tropska oluja Erika:  muka za  prognostičare

Već nekoliko dana na Atlantiku se nalazi tropska oluja Erike. Formirala se nad središnjim Atlantikom 25. kolovoza i potom se brzo približavala Karibima. Iako nije riječ o jakoj tropskoj oluji (mjereno prosječnom brzinom vjetra) u protekla dva dana Erika je dijelu karipskih otoka donijela velike probleme. Na otoku Dominica (koji pripada skupini Malih Antila) poplave i odroni zbog obilnih kiša su prouzročili smrt najmanje 12 osoba. Na aerodromu  Canefield, u blizini glavnog grada Roseaua su jučer u 12 sati pale čak 323 litre kiše na kvadratni metar. Prije nekoliko dana je tropska oluja Danny (koja se kasnije raspala nad Karibima) tom gradu donijela 51 litru kiše.

Tijekom petka Erika se, uz prosječnu brzinu vjetrova od 85 km/h kreće sporo  preko Dominkanske Republike dalje na sjever. Uz otok Hispaniolu donosi obilnu kišu i Puerto Ricu. To je područje Kariba pogođeno jakom sušom.

Prognostičarima američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC)  Erika daje velike glavobolje. Što će se dogoditi s njom slijedećih dana vrlo je neizvjesno. Prognostičari NHC-a naglašavaju da je pouzdanost prognoze i intenziteta i kretanja tropske oluje Erika nakon dva dana vrlo mala. Moguće je da se do subote zbog prelaska preko kopna Hispaniole i vrlo nepovoljnih visinskih vjetrova Erika raspadne kao organizirani tropski sistem. Ukoliko „preživi“ tijekom vikenda bi nad Bahamima uvjeti za jačanje oluje bili znatno povoljniji te bi Erika onda mogla pogoditi Floridu kao jaka tropska oluja. Druga mogućnost je da se Erika sporo kreće uz istočnu obalu Floride ili pak da uđe u Meksički zaljev. Još jučer se u službenoj prognozi davala i mogućnost da Erika postane i uragan koji bi pogodio Floridu ili se sporo kretao uz njenu obalu.

Prošlo je gotovo deset godina od kada je neki uragan pogodio Floridu. Zadnji puta se to dogodilo krajem listopada 2005. godine kada je čuveni uragan Wilma (kategorija 3) ušao iz Meksičkog zaljeva na Floridu. Wilma drži i rekord najjačeg atlantskog uragana (prema izmjerenom tlaku od 882 mb) u znanoj povijesti.  Ovako dugo niz godina bez uragana koji bi pogodio Floridu nije još zabilježen u znanoj povijesti tj. od 1851. godine, od kada postoje podaci. Dosad je Florida bez uragana bila najduže pet godina (1980.-1984). Hoće li Erika prekinuti taj niz ostaje da se vidi.

Naslovna slika: Police supermarketa u Coloradu Springsu (Florida) su ispražnjene u očekivanju mogućeg uragana Erika

Prognoza i položaj intenziteta i putanje tropske oluje Erika (28.8.2015. 12:00 UTC)

 slika

Satelitska snimka tropske oluje Erica (28.8.2015. 13.15 UTC)

Poplave na karipskom otoku Domicana koje je prouzročila trospka oluja Erica

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned