Thursday, Jul. 2, 2020

Tropska oluja Hagibis pogodila jugoistok Kine

Autor:

|

15.06.2014

|

Kategorije:

Tropska oluja Hagibis pogodila jugoistok Kine

U nedjelju navečer, po lokalnom vremenu na obale jugoistočne Kine je ušla tropska oluja nazvana Hagibis. Ime Hagibis dolazi s Filipina i znači „brz“.  Oluja je formirana  tijekom subote u sjevernom dijelu Južnog Kineskog mora.  Oluja Hagibis je pogodila istočni dio  pokrajine Guangdong u blizini grada Shantou.  Hagibis nije dosegnula status tajfuna. U trenutku ulaska na kopno puhali su vjetrovi prosječne brzine od 85 km/h.

Do trenutka ulaska centra oluje na kopno već je palo do 50 litara kiše, a sporopokretna oluja će tom području donijeti ukupno i do 170 litara kiše, što može dovesti do poplava.  Oluja se kreće prema pokrajini Fujian, gdje se također očekuju problemi s poplavama.

Hagibis je sedma imenovana tropska oluja u 2014. godini na zapadnom Pacifiku, i prva koja je pogodila obale Kine. Dosad su samo dvije od njih dosegnule status tajfuna (naziv za uragane na tom području) prve kategorije.  Najgora je dosad bila prva oluja u godini, nazvana Lingling. Ona je sredinom siječnja pogodila središnji dio Filipina. U poplavama i bujicama je poginulo 70 ljudi. Još je 6 osoba izgubili život na Filipinima koje je krajem siječnja pogodila tropska oluja Kajiki.

Sezona tropskih oluja i tajfuna na zapadnom Pacifiku traje cijele godine. Vrhunac sezone je kasno ljeto i jesen (kolovoz-studeni).

Satelitska snimka tropske oluje Hagibis nad jugoistokom Kine pri ulasku na kopno

 

Radarska snimka ulaska Hagibisa na kopno

 slika

Očekivana količina oborina, ljubičasto područje 100-170 mm

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned