Monday, Jul. 13, 2020

Tropska oluja Rina nad središnjim Atlantikom

Autor:

|

08.11.2017

|

Kategorije:

Tropska oluja Rina nad središnjim Atlantikom

Hiperaktivna sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku nastavlja se i početkom studenog. U ponedjeljak navečer je nad središnjim Atlantikom, oko 2000 kilometara zapadnije od Azora formirana tropska oluja nazvana Rina. Oluja je tijekom utorka i srijede jačala te su vjetrovi dosegnuli konstantnu brzinu od 95 km/h.  Rina se kreće prema sjeveroistoku Atlantika te će tijekom četvrtka postati post tropska oluja. Tijekom vikenda će Rina, tada kao izvan tropska ciklona zahvatiti Irsku i Veliku Britaniju.

Rina je već sedamnaesta imenovana tropska oluja na Atlantiku u 2017. godini. Time je zasad ova godina na devetom mjestu po broju imenovanih tropskih oluja na Atlantiku. Kažemo zasad jer postoje naznake da bi se već slijedećeg tjedna nad središnjim Atlantikom mogla formirati nova tropska ili suptropska oluja. Ukoliko se formira slijedeće ime na listi je Sean. Po dugoročnijim prognozama i na području  zapadnih Kariba  će u zadnjoj dekadi studenog postojati povoljni uvjeti za razvoj tropske oluje.

Sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog. Ti su datumi odabrani zato jer su o ostatku godine tropski sustavi na Atlantiku vrlo rijetko pojave.

Tropska oluja Rina nad središnjim Atlantikom, 8.11.2017.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned