Sunday, Jul. 5, 2020

Tropski ciklon Chapala pogodio Jemen

Autor:

|

03.11.2015

|

Kategorije:

Tropski ciklon Chapala pogodio Jemen

Tropski ciklon Chapala je u noći od ponedjeljka na utorak pogodio Jemen.  Prema izvještajima IMD-a ( Indijskog meteorološkog zavoda  koji je nadležan za tropske ciklone nad Arapskim morem) u trenutku ulaska na kopno prosječna brzina vjetrova oko centra ciklona je iznosila od 120 do 130 km/h što znači da je Chapala prilikom ulaska na obale Jemena imala snagu uragana prve kategorije.  To je prvi puta u znanoj povijesti da tropski ciklon uraganske jačine pogađa Jemen. Satelitski podaci se vode tek od 1990 godine, ali IMD  održava podatke o tropskim sistemima na Arapskom moru od 1891 godine.

Centar ciklona je ušao na obale Jemena 65  kilometara jugozapadno od grada Al Mukalla.  Taj drevni povijesni grad (300 tisuća stanovnika) je zahvatio najjači dio ciklona s jakim vjetrovima i obilnim kišama. Grad okružen visokim planinama nalazi se pod vodom, bez električne energije.  Prve snimke Al Mukalle potvrđuju da su poplave  nanijele veliku štetu.

Iako (barem zasad)   nema službenih podataka, budući da u  Jemenu, zemlji zahvaćenoj višegodišnjim građanskim ratom, gotovo i ne funkcionira mreža meteoroloških postaja, procjenjuje se da je ciklon  donio  i nekoliko puta više kiše od godišnjeg prosjeka. Na  dijelu obale koju je ciklon pogodio godišnje prosječno padne tek oko pedesetak litara kiše.

Prije ulaska na kopno Jemena ciklon je u nedjelju prešao preko otok Sokotra. Potvrđena je smrt troje ljudi, a njih 200 je ozlijeđeno. Na otoku je počinjena i velika materijalna šteta.

Tijekom utorka se ciklon brzo raspao nad kopnom središnjeg dijela Jemena.

Ciklon Chapala je  prije nekoliko dana nad Arapskim morem bio  dosegnuo  i status tropskog ciklona četvrte kategorije s prosječnim najjačim vjetrovima od 250 km/h čime je postao drugi najjači tropski ciklona u znanoj povijesti nad Arapskim morem. Jači od njega je bio samo ciklon Gonu iz lipnja 2007. godine.

Satelitska snimka tropskog ciklona Chapala prije ulaska nad Jemen

 slika

Poplavljen grad Al Mukalla

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned