Saturday, Jul. 4, 2020

Tropski ciklon Enawo na Madagaskaru usmrtio najmanje 50 ljudi

Autor:

|

13.03.2017

|

Kategorije:

Tropski ciklon Enawo na Madagaskaru usmrtio najmanje 50 ljudi

Prije tjedan dana, u utorak 7. ožujka sjeveroistok Madagaskara je pogodio snažan tropski ciklon nazvan Enawo. U trenutku ulaska na obale Madagaskara Enawo je bio ciklon četvrte kategorije s najjačim vjetrovima od 225 km/h. Enawo je najjači tropski ciklon koji je pogodio Madagaskar od 2004. godine.  Tada je gotovo isto područje pogodio ciklon kategorije 4 (Gafilo). Taj je ciklon bio uzeo 336 života.

Iako su prvi izvještaji dan nakon ulaska ciklona na kopno govorili o 4 izgubljena života, tijekom vikenda su vlasti objavile podatak da je život izgubilo 50 ljudi, a još najmanje 20 se smatra nestalima. U naletu ciklona ozlijeđene su 183 osobe. Svoje domove je moralo napustiti 110 tisuća ljudi. Još uvijek su mnoga ruralna područja nedostupna, pa se potpuni razmjeri štete još ne mogu utvrditi.

Velike štete je pretrpjela regija Sava na sjeveroistoku otoka u kojoj se proizvede polovica svjetske proizvodnje vanilije. Ovogodišnji urod će biti znatno smanjen.  Na tom je području u kratko vrijeme palo i više od 300 litara kiše na kvadratni metar.

Ciklon se nakon što je pogodio sjeveroistok otoka, kretao preko unutrašnjosti prema jugu i tijekom nedjelje se raspao nad Indijskim oceanom, južnije od Madagaskara.

Putanja tropskog ciklona Enawo koji je pogodio Madagaskar 7. ožujka 2013.

Satelitska snimka  ciklona Enawo prilikom ulaska na obale Madagaskara

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned