Thursday, Jul. 2, 2020

Tropski ciklon Nilofar: Treća najjača oluja nad Arapskim morem

Autor:

|

28.10.2014

|

Kategorije:

Tropski ciklon Nilofar: Treća najjača oluja nad Arapskim morem

Proteklog je  vikenda nad središnjem dijelom Arapskog mora formiran tropski ciklon nazvan Nilofar.  Početkom tjedna Nilofar je  brzo jačao  i danas je riječ o snažnom tropskom ciklonu četvrte kategorije jakosti s prosječnim maksimalnim vjetrovima od 213 km/h.   Povoljna je okolnost da se tako snažan ciklon nalazi nad otvorenim dijelom oceana, daleko od kopna. Očekuje se da će Nilofar ostati snažan ciklon do srijede, a onda bi prema kraju tjedna, dok se bude približavao  granici Pakistana i Kine trebao brzo slabiti. Neki prognostički modeli očekuju i njegov raspad prije dolaska do kopna. U tom slučaju bi ostaci Nilofara donijeli obilnu kišu, ali bi izostali snažni vjetrovi.

Ovako snažni tropski cikloni su rijetki nad Arapskim morem, i zbog njegove  relativno male veličine te čestom prisustvu suhog zraka i pustinjske prašine sa Arapskog poluotoka.   U znanoj povijesti samo su dva ciklona bila jača od Nilofara. Najjači je bio ciklon Gonu u lipnju 2007. godine.  Gonu je dosegnuo petu kategoriju jakosti s  vjetrovima prosječne brzine 270  km/h. Direktno je pogodio Oman, gdje je usmrtio  50 osoba, te još njih 28 u Iranu.  Na drugom je mjestu ciklon četvrte kategorije Phet koji je 2010. također pogodio Oman.

Tropski sistemi koji se formiraju nad Indijskim oceanom i jugozapadnim Pacifikom se nazivaju cikloni bez obzira na njihovu jačinu. Na  Atlantiku i sjevernom  Pacifiku  se koristi termin tropska oluja. Kad prosječna brzina vjetra dosegne 119 km/h, onda  tropska oluja postaje tajfun (zapadni Pacifik) odnosno uragan (istočni Pacifik i Atlantik).

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropskog ciklona Nilofar (utorak 28.10.2014.)

slika

Satelitska snimka tropskog ciklona Nilofar

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned