Tuesday, Aug. 11, 2020

Tropski ciklon Roanu: U Sri Lanki i Bangladešu poginulo najmanje 94 osoba

Autor:

|

22.05.2016

|

Kategorije:

Tropski ciklon Roanu: U Sri Lanki i Bangladešu poginulo najmanje 94 osoba

I dok je  ovog  tjedna sjeverozapad  Indije zahvatio ekstremni val vrućina (izmjerena je i najviša temperatura u povijesti mjerenja u Indiji), uz istočne obale Indije se premještao tropski ciklon nazvan Roanu.   Dok još nije postao organizirani tropski sistem, ciklon je početkom tjedna najprije zahvatio Sri Lanku. Obilne kiše koje su pale pokrenule su poplave i odrone u kojima su , prema posljednjim podacima život izgubile  najmanje  73 osobe. Još se nekoliko desetaka ljudi smatra nestalima.

Nakon Sri Lanke ciklon  se kretao Bengalskim zaljevom uz istočne obale Indije, gdje je u proteklih nekoliko dana pala obilna kiša, lokalno i više od 400 litara.  Ciklon je u subotu ušao na obale Bangladeša, sjevernije od grada Chittagong.  Prema podacima Indijskog meteorološkog zavoda prosječna brzina  vjetrova u trenutku ulaska na kopno Bangladeša je iznosila od 80 do 90 km/h uz udare vjetra do 110 km/h. Područje koje je pogodio ciklon je pogodilo plimni val, a u Chittagongu su probijeni i nasipi.  Iako je  prije dolaska ciklona u obalnom području Bangladeša evakuirano oko pola milijuna ljudi, ciklon je  usmrtio najmanje 21 osobu.

Tropski  cikloni  nad Bengalskim zaljevom u Indijskom oceanu se javljaju obično u svibnju i studenom, prije i nakon završetaka sezone monsunskih kiša.

Naslovna slika: putanja tropskog ciklona Roanu (17.-21.5.2016)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned